- Fjern vepsen allerede nå

Gå til hovedinnhold

- Fjern vepsen allerede nå

I fjor var det lite veps. Det kan bety at 2016 blir et såkalt «vepseår». Får du fjernet den allerede nå, kan du kanskje bli kvitt problemet.

VEPSEÅR? At det var lite veps i Norge i fjor kan bety at det blir mange av dem i år. Foto: Barbro Rutgersson / ScanStockPhoto
VEPSEÅR? At det var lite veps i Norge i fjor kan bety at det blir mange av dem i år. Foto: Barbro Rutgersson / ScanStockPhoto

Et såkalt «vepseår» kommer etter sigende hvert andre år. Biolog Stein Norstein i skadedyrfirmaet Anticimex sier at antallet oppdrag med å fjerne vepsebol kan øke til det tredobbelte når det er vepseår.

Erik Thomas Gjølme, produktsjef i samme firma, forteller at det er mye forebyggende arbeid du selv kan gjøre allerede nå.

- Veps kan lage bol nesten hvor som helst. Følg med på loft og lignende nå tidlig i sesongen, det er nemlig nå dronningen etablerer seg. Er du heldig er det bare en dronning som holder på, og får du da fjernet den kan du ha løst hele problemet, sier han.

2000 i et bol

Et vepsebol kan inneholde så mange som 2000 veps, og er derfor naturlig nok noe de færreste ønsker å ha i nærheten av huset sitt.

Har du oppdaget veps i nærheten av huset ditt allerede nå i april, er sjansen stor for at det er snakk om en eller flere dronninger som skal etablere seg.

Vepsen trives godt i loft og uthus, og du kan altså oppdage eventuelle bol allerede nå, selv om de enda er små. Norstein i Anticimex anbefaler å første fjerne eventuelle gamle bol, slik at det blir lettere å oppdage nye. Nye vepsebol kan du slå flate ed en planke.

Varm forsommer = mer veps

Hvorfor det ser ut til å være mer veps annen hvert år er noe usikkert.

- Det har vært slik de siste ti årene, i hvert fall i Sør-Norge. En teori er at et år med få dronninger, gir flere veps. Dronningene slipper å konkurrere om egnede bolplasser og kan bruke mer krefter på å skaffe mat til avkommet, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning i en pressemelding.

Ettersom vepser er vekselvarme, og derfor vil fryse i hjel hvis det er for kaldt, kan også en varm forsommer gi ekstra mye veps.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer