Vannrør under vei kan bli utgiftsbombe

Gå til hovedinnhold

Vannrør under vei kan bli utgiftsbombe

I mange tilfeller ligger private vann- og avløpsrør under offentlig vei. Likevel er reparasjon på skadede rør ditt ansvar.

 

— Kjøper man et hus som er 40 år eller mer må man nesten regne med at en reparasjon av rørene under boligen er temmelig nært forestående. Kostnadene for dette kan raskt komme opp i 100 000 kroner i snitt, sier Oddvar Stensrød, soussjef  i Gjensidige. Det inkluderer graving av grøft , skifting av rør, og i enkelte tilfeller også sperring av vei.

Selv om regelverket varierer noe fra kommune til kommune, følger de fleste i dag en mal utarbeidet av Kommunens Sentralforbund (Standard abonnementsvilkår for vann og avløp) med små lokale justeringer. Ifølge denne malen er du ansvarlig for rørene i bakken på eiendommen din og helt ut til påkoblingspunktet på det kommunale anlegget. Er du riktig uheldig, kan det ligge under en trafikkert vei.   

Vanlig problem  

Ifølge statistikk fra Finansnæringens Hovedorganisasjon, oppstår det årlig skader på rundt 25 000 røranlegg her i landet. Nesten 3000 av disse skadene er på det utvendige ledningsnettet. Roar Haugland, daglig leder i Rørfornying Norge, mener det reelle tallet på skader er langt høyere enn det som blir rapportert til forsikringsbransjen.

— Det tallet kan du gange opp flere ganger. Bare hos oss mottar vi flere enn 3000 oppdrag i året. I noen tilfeller dreier det seg om skifting og fornying av rør, men vi spyler også flere tette avløpsrør som helt klart burde vært skiftet, sier Haugland.  

Fred Nilsen i Sparebank 1 Skadeforsikring, tror også antall skader ligger noe høyere enn det statistikken viser.

—  For to år siden ble forsikringsbransjen enig om å lage en felles database med et felles regnesett for vannskader. Det har tatt litt tid å få dette på plass, så det kan nok være tallene fra 2008 er litt lavere enn det antall skader som faktisk oppstår, sier Nilsen.     

Aner ingenting 

Eiere og kjøpere aner dessverre stort sett lite om problemene de har i vente. Du finner nemlig ingen informasjon om tilstanden på de utvendige rørene  i takstdokumenter eller andre papirer.

— Det er veldig mange gamle rør rundt omkring her i landet, og det som er typisk for denne typen rør, som jo ligger nedgravd 2,5 meter under bakken, er at de blir i hvert fall ikke skiftet ut uten at det er behov for det, sier Stensrød

Haugland mener det er mye som taler for å ta informasjon om rørenes tilstand inn i standard takstdokumenter, men har foreløpig ikke fått gehør for det. Takstlovutvalget, som for øyeblikket jobber med endring av loven om taksering av bolig, har i det siste utkastet til regleverk gitt uttrykk for at de mener det vil bli for kostbart å inkludere dette i taksten. Det mener Haugland er en grov feil.

— I dag er det omtrent like dyrt å få en tilstandsrapport på en bil som det er å få en takst på et hus. Det synes jeg er forunderlig. Når du kjøper en bil sjekker du hele bilen, mens en bolig til flere millioner ikke blir kontrollert ordentlig. At Takstlovutvalget mener det er for kostbart og omfattende å sjekke tilstanden på rør mener jeg vitner om kunnskapsløshet. En tilstandskontroll kan i dag gjøres relativt rimelig ved å filme rørene fra innsiden, sier Haugland.  Han anslår at en sjekk av de mest kritiske områdene vil komme på mellom 3000 og 5000 kroner. En omfattende sjekk av en enebolig vil maks koste 10 000 kroner.

Les hele saken i Hus & Bolig 6-2009

Mer fra Huseierne

Se alle artikler