Tyvenes klatrestativ

Gå til hovedinnhold

Tyvenes klatrestativ

Rehabiliteres gården eller huset du bor i? Husk at dersom det står stillaser utenfor vinduet ditt er det mer enn bare sommersola som kan titte inn.

Stillaser er yndede klatrestativer for kriminelle. Bor du i tredje etasje i en bygård er du kanskje vant til å ha stuevinduene på gløtt. Det gjør deg til et enkelt offer for kriminelle som er ute etter et raskt raid. Denne typen innbrudd øker når det er varmt og folk lufter mye, men politiet har ikke noen statistikk på hvor vanlig det er.

— Vi journalfører ikke innbrudd fra stillas som noen egen kategori, men vet jo at dette gjerne skjer når det blir varmt i været og oppussingssesongen er i gang, sier Kari Rykhus, fungerende politioverbetjent ved etterforskningen på Oslo sentrum politistasjon.

Hun henstiller folk til å ta ekstra forholdsregler dersom de har stillaser stående utenfor boligen.

— Vær oppmerksom på å lukke vinduene, men tenk også over hva du har stående framme, og hva som er synlig fra vinduet. Om du bør ha gardinene trukket for eller fra, er ikke godt å si. Kan hende trigger det nysgjerrigheten dersom gardinene er for, spekulerer Rykhus. Hun ber også folk om å være oppmerksomme og melde ifra dersom de ser noe mistenkelig i et stillas.

— Mitt inntrykk er at folk er flinke til å gi oss beskjed når de ser noe de tror kan være galt. Det er positivt, og kan forhindre innbrudd, sier hun.

De fleste innbruddene skjer når ingen er hjemme, men det har også skjedd når folk har sovet med vinduene åpne. De fleste innbruddene som skjer fra stillaser er forholdsvis spontane.

Murermester Olaf Reese i Buer & Bratfoss erfarer at de fleste stillastyveriene skjer på dagtid.

— Det er ikke mange av disse innbruddene som skjer i nattens mulm og mørke. Mitt inntrykk er at stillastyvene oftere klatrer opp i stillasene og tar seg inn i leilighetene på høylys dag, sier Reese.

Derfor vil det ikke hjelpe stort om stillasarbeiderne fjerner stiger og lignende om kvelden. De fleste stillaser vil uansett være nokså tilgjengelige klatrestativer for kriminelle.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer