Kjøleskap holder ikke vann

Gå til hovedinnhold

Kjøleskap holder ikke vann

Kjøper du kjøleskap med kaldtvann og isbitmaskin bør du samtidig investere i ekstra sikringsutstyr mot vannlekkasjer.

Drikk vann, det er anbefalingen fra helseguruene, og det norske folk renner ned dørene hos elektronikkjedene for å kjøpe kjøleskap med kaldtvann og isbitmaskin. Men, det som er godt for helsa er ikke nødvendigvis godt for lommeboka. Ikke bare er kjøleskapene dyre i utgangspunktet, de kan også påføre deg store ekstrautgifter dersom du ikke tar de rette forholdsreglene, hevder både rørleggere og representanter for forsikringsbransjen.

-Etter at kjøleskap med vanntilførsel kom på markedet har vi sett en enorm økning i vannskader på kjøkkenet. Ofte oppstår de som skjulte skader bak innredningen, og ender opp som skader til en verdi av mellom 70 000 kroner og 200 000 kroner, sier teknisk inspektør Trond Risåsen i If forsikring.

Flere av produktene som er til salgs i Norge i dag har rett og slett altfor dårlig kvalitet, hevder Tor Backe, administrerende direktør i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL).

-Mange av skapene kommer med en tilkoblingsslange som er så tøyelig at hvis du drar i den, strekker den seg nesten en og en halv meter. Du kan tenke deg hva som skjer når du setter vanntrykk på en sånn slange, sier Backe.

I dag kreves det rørlegger for å installere produkter av denne typen, men investerer du i feil skap, kan du risikere at ingen vil gjøre jobben for deg. Ifølge fagbladet Rørfag, har nemlig flere rørleggere fått store forsikringskrav mot seg etter at skap de har koblet opp har sprunget lekk.

 

Standard avvik

Alle kjøleskap som selges i det norske markedet i dag skal være CE-merkede. Dette er ingen kvalitetsgaranti, men en erklæring om at varen er fremstilt etter gjeldende regelverk. For elektriske produkter tilkoblet vann, finnes en egen europeisk standard, (ISE 61770), som produsentene anbefales å følge.

Espen Kvarud, faglig leder i rørleggerfirmaet Nore VVS, forteller at de har bestemt seg for å nekte å installere alles skap som ikke kan dokumentere at de tilfredsstiller denne standarden.

-Jeg sier til gutta hos oss at de ikke får lov, og vi har sagt nei til flere kunder fordi de har hatt kjøleskap de ikke har fått dokumentasjon på.

 

Ikke godt nok

Men, selv om kjøleskapet du kjøper er CE-merket og følger den europeiske standarden for elektriske produkter tilkoblet vann, har du likevel ingen garanti for at du kommer til å unngå vannskader.

-Det ser ikke ut til at det blir noe mindre vannskader selv om normen følges. Vannskader kommer uansett som følge av at ustyret ikke holder. Det vi mener er viktig er at kjøleskapet blir installert av en montør. I tilegg bør du spørre om å få satt inn en automatisk vannstopper eller vannvarsler, sier Risåsen i If. En vannstopper et en innretning som sørger for at hovedkranen automatisk stenges dersom uhellet er ute.

Ifølge Espen Kvarud i Nore VVS, er det ingen bønn når en rørlegger derfra blir bedt om å sette opp et kjøleskap med vanntilkobling. Det skal installeres vannstopper.

-Fordi det ikke er noe sluk på kjøkkenet installerer vi alltid en automatisk vannstoppeventil. I de fleste tilfeller, der det ikke allerede finnes på hovedinntaket, setter vi også på en reduksjonsventil slik at vanntrykket blir mindre. Et kjøleskap trenger ikke trykk på opptil åtte bar som vi enkelte ganger får i osloområdet, sier Kvarud.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer