Alarmselskapet kan ikke se inn i hjemmet ditt

Gå til hovedinnhold

Alarmselskapet kan ikke se inn i hjemmet ditt

Innbruddsalarm med kameraovervåking har inntatt norske hjem for lengst. Redd for å bli overvåket?

- Dette er et vanlig spørsmål vi får fra eksisterende og potensielle kunder. Det er ikke noe rart med det. Vi er opptatt av privatlivet vårt og vi som tilbyr denne tjenesten skjønner at folk er redde for å bli overvåket. At kameraene utgjør en personvernrisiko, er en myte vi ønsker å fjerne for godt, sier presseansvarlig Glenn Støldal i Verisure.

Nordmenn bruker stadig mer penger på å sikre sitt eget hjem. Ifølge tall fra NHO Service har cirka 430 000 boliger i Norge alarm. Ifølge Verisure finnes det to hovedtyper boligalarm – en med abonnement og en uten.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

- Den med abonnement er installert av et alarmselskap, er døgnovervåket av en alarmstasjon og inkluderer vekterutrykning og varsling av brannvesen og politi. Den uten abonnement må du overvåke selv og den er ikke koblet opp til en alarmsentral med uttrykning, samt at du stort sett må sørge for både installasjon og vedlikehold på egenhånd.

Helt trygt

Årsaken til at du kan være helt sikker på at du ikke overvåkes av en noen som sitter på en alarmsentral, er fordi kameraene ikke kan skrus på. Den eneste måten kameraet starter å fungere på, er hvis du alarmen går, eller at du – dersom du har den nyeste varianten – fjernstyrer den.

- Dersom alarmen skulle gå hjemme hos deg, tar kameraet automatisk tre stillbilder for å gi alarmsentralen en indikasjon på om noe skjer i hjemmet ditt. Dette er en trygghet, og ikke en trussel. Har du en nyere alarm har du også muligheten til å gjøre denne operasjonen fra din egen mobil. Alarmstasjonen kan ikke gjøre dette og har heller ikke tilgang til bildene du selv tar, sier Støldal.

Ved utløst alarm knipser kameraet automatisk tre bilder av området den dekker. Bildene sendes hurtig og kryptert til en alarmstasjon. Der vil en alarmoperatør bruke bildene til å avklare hvorfor alarmen ble utløst, og hvilke tiltak som skal iverksettes. Aktuelle tiltak kan være å tilkalle vekter eller å varsle riktige nødetater.

Bildene lagres i Verisures systemer i syv dager etter hendelsen. Deretter blir de slettet.

- Bildene er kun tilgjengelige for oss og eventuelt politiet ved begjæring i syv dager etter hendelsen, sier Støldal. 

Fare for hacking?

At «alt kan hackes» er noe vi lever med nå som «internet of things» er blitt en realitet. I bunn og grunn kan alt hackes.

- Hvordan kan man være garantert at dette kameraet ikke hackes av noen som vil oss vondt?

- Vi har over 2 millioner kunder fordelt på 15 forskjellige land. Såvidt jeg kjenner til har vi aldri opplevd at noen er blitt hacket gjennom våre systemer. Det som er viktig, er at forbrukerne husker at alarmselskapene har kjempefokus på kundens sikkerhet og uten det fokuset hadde vi ikke hatt så mange fornøyde kunder som vi har, avslutter Støldal.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer