Ikke glem soppvasken

Gå til hovedinnhold

Ikke glem soppvasken

Hvis huset ditt er blitt grått eller har fått flekkdannelser i malingen, er det stor sjanse for at det har fått svertesopp.

Svertesopp er en samlebetegnelse på en rekke muggsopparter som har mørk til svartlig farge.

Den har vært et tiltagende problem de siste 20 årene, og mange er plaget.

Du kan aldri forhindre svertesoppen helt i å dukke opp, men ved å gjøre smarte valg så kan du minimere problemet.

Estetisk problem

Svertesopp er primært et estetisk problem som gjør at huset ditt ser skittent og dårlig vedlikeholdt ut, men den kan også i noen tilfeller sette seg i treverket.

Den kan etablere seg både på treverk uten overflatebehandling, og på treverk som er overflatebehandlet eller malt.

Lokale fuktforhold har mye å si for soppveksten, samt kvalitet og vedlikeholdsintervall på overflatebehandlingen, trematerialets egenskaper og malingens egenskaper.

En regntung sommer og høst kan være nok til å se tydelig forskjell.

Hvilken maling du velger og hvor ofte du vasker har med andre ord mye å si for hvor lenge veggene dine holder seg fine.

Fester seg på all maling

Restriksjoner på bruk av kjemikalier som er skadelig for miljøet gjør at maling ikke inneholder like mye giftstoffer som før, og Mycoteam mener at dette bidrar til at dagens malinger lettere blir angrepet.

Tungmetaller som sink, kvikksølv, bly, arsen, krom og tinn som før ble brukt i maling, er nå strengt regulert. 

– Siden man ikke får tilsette slike soppdrepende midler nå, er dagens verstinger gjerne oljemaling og linoljemaling fordi det er mye mat i oljen og lite soppdrepende midler. De moderne vanntynnende malingene og plastmaling står seg stort sett bedre, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder og soppekspert i Mycoteam.

I Sverige er det de siste årene gjort flere uavhengige tester på et bredt spekter av malingsprodukter når det kommer til svertesopp, og den store Folksam-testen har godt rykte.

 – Resultatene viser at svertesopp er et problem på alle typer maling, og at det finnes gode og dårlige produkter i alle produktkategorier. Men testene viser likevel at noen er veldig mye bedre enn andre, så det er lurt å sjekke opp før man kjøper. Å være kritisk til malingen er viktig, da kan du spare deg for mye ekstraarbeid, sier han.

I siste test fikk 16 av 45 produkter godkjent, mens åtte malinger fikk så mye soppvekst etter to år at Folksam frarådet kjøp.

På topplisten finner man merker som Beckers, Flügger, Jotun og Nordsjö, så listen kan være verdt en titt før du går til fargehandleren.

Men husk at en løsemiddel-tynnet maling fra den ene produsenten kan ha mindre påvekst av svertesopp enn en vanntynnet maling fra en annen produsent.

- Vask årlig

Hos Jotun gjør de hele tiden endringer i sine produkter, og bruker ny teknologi på området så snart det er tilgjengelig.

De sier at det nesten ikke gror svertesopp på de aller nyeste og beste malingene.

 – Vi har tilsatt flere og bedre virkestoffer mot soppdannelse enn det vi hadde tidligere, så jeg er ikke enig i at malingene er mer utsatt for svertesopp enn før. Men det er nok slik at de dyre høykvalitetsproduktene er best mot svertesopp, du får det du betaler for, sier Dag Frogner Hansen, serviceingeniør hos Jotun.

Han sier at det er viktig å spørre etter riktig produkt i butikken, og at deres beste malinger mot svertesopp er Drygolin ultimat og optimal. Unngå linolje.

Han sier at det er viktig å ta soppdannelsen på alvor siden den ikke forsvinner av seg selv.

 – Det er en misforståelse at svertesopp kun er et estetisk problem, og den blir alltid verre når den først er kommet. Derfor må den alltid fjernes helt med vask og soppdrepende midler før du maler på nytt. Hvis ikke blir malingsfilmen ødelagt, og da kan fukt komme til som igjen gjør at malingen flasser, sier Hansen.

Jotun anbefaler å vaske og tilføre sopp- og algedrepende midler årlig på trøblete vegger for å holde svertesoppen i sjakk.

Overlevelsesdyktig

Ubehandlet treverk som er eksponert for vær og vind vil over tid bli grått, og det er lite du kan gjøre med det.

– Svertesoppen er en sterkt pigmentert muggsopp som er ekstremt overlevelsesdyktig mot varme, tørke og UV- stråling. Den lever med andre ord et pyton liv, og det er den svarte fargen som gir en glimrende UV-beskyttelse, sier Mohn Jenssen.

Svertesopp forårsaker først og fremst en fargeforandring av treoverflaten og gjør at huset kan se skittent ut, men den skader som regel ikke selve treverket.

På overflatebehandlet treverk blir veksten annerledes, og den vil være godt synlig som prikker eller svarte områder på malingen.

– Kort sagt kan man si at lokale klimaforhold er en av de viktigste faktorene, og dette kan du ikke gjøre noe med. Men det du kan gjøre er å velge riktig overflatebehandling. Sjekk de nyeste produkttestene, og spør naboen hva han har malt med – om huset står bra.
 
Mohn Jenssen forteller at produktene i dag er sterkere, noe som betyr at alt som fester seg sitter bedre, også svertesoppen.

 – Et godt råd er å unngå å male på for tynt eller tykt, og bruke anbefalt mengde. Tommelfingerregelen er at ett strøk kan vare i tre år, mens to strøk varer i åtte til ti år, sier han.

Forebygging og fjerning:

  • Trær og busker inntil bygninger kan gi mangelfull luftveksling, høyere luftfuktighet og mindre sol. Dette kan gi mer fukt og gunstige vekstforhold for svertesopp.
  • Dersom svertesoppen ligger mellom flere malingslag innover mot treverket, er det nødvendig å fjerne alle de angrepne lagene før det males på nytt.
  • Hvis svertesoppen kun ligger på det ytterste malingslaget, vil det være tilstrekkelig å vaske fasaden godt før påføring av ny maling.
  • Du kan bruke spesialmidler eller bare blande ut flytende oppvaskmiddel som Zalo eller Klorin i vann. Det anbefales generelt milde midler, fordi man har sett at de sterke midlene gir mer soppdannelse påfølgende år fordi man sliter ned malingen mye mer.
  • Fasaden bør vaskes med en børste, slik at skrubbing av overflaten mekanisk løsner svertesoppen. Klorinoppløsning vil også ha en desinfiserende effekt på overflaten.
  • Etter at du har vasket kan du påføre sopp- og algedrepere før du maler, men mange av ekspertene mener at en skikkelig vask er nok for å komme soppen til livs.
  • Husk at veggene må være tørre før du setter i gang å male.
  • Det er viktig at maling skjer kort tid etter at veggen er vasket, ellers kan soppsporer i lufta på nytt deponeres på veggen og føre til økt fare for svertesoppangrep.
  • Vær selektiv når du velger maling. Ikke smør på for tykt eller for mange lag, men legg på riktig mengde.