Fritt frem for tyven

Gå til hovedinnhold

Fritt frem for tyven

De fleste som opplever grovt tyveri i eget hjem får aldri klarhet i hvem som står bak.

I 2012 var det en økning i antall grove tyverier fra villa på hele 9 prosent, og i de fleste tilfeller finner man aldri ut hvem som er tyven.

I hele 6 av 7 tilfeller klarer ikke politiet å oppklare saken, skriver VG.

Det tilsvarer en oppklaring på 15 prosent.

Økning i villainnbrudd

Av 3900 anmeldte grove tyverier fra villa eller leilighet i fjor, ble kun 600 av dem er oppklart.

For noen måneder tilbake uttalte Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon til hus&bolig at utfordringene knyttet til organisert kriminalitet fra Øst-Europa store.

– Utenlandske banders aktivitet i Norge går i bølger. Nordmenn har stadig større verdier i sine boliger, og det høye norske velstandsnivået er fristende for organiserte kriminelle fra Øst-Europa.

– Tyvene er i stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene, sa Osland.

Innbrudd i hytter har en liten oppgang på 5,1 prosent i 2012, mens antall innbrudd fra leiligheter sank med 3,6 prosent.

- Stor utfordring

Arne Johannessen i politiets fellesforbund forteller at politiet ikke har nok ressurser til å følge opp alle anmeldelsene av innbrudd, og sier at tyvene vet at norske hjem er en honningkrukke.

- Innbrudd i privatboliger er helt klart en stor utfordring for politiet, og vi ser alvorlig på problemet. 

 - Det er hverdagskriminaliteten som innbrudd i hus, hytte og bil som rammer flest og burde hatt høyere prioritet og oppklaringsprosent, men slik situasjonen er nå må noe nedprioriteres, sier han.

Johannessen sier at politiet er underdimensjonert så det holder, og at vi har den dårligste politibemanningen i hele Europa.

Ifølge han mangler vi hele 3000 politifolk.

 

Gode forholdsregler:

Allier deg med naboen. Hvis du blir lenge borte så vil langt gress eller mye snø fortelle tyven at du er bortreist.

Styr lyd og lys. En enkel bryter kan slå av og på lys når du er borte. 

Ekstralås på veranda- og kjellerdør. Disse dørene er ofte spesielt utsatt for innbruddstyver fordi de kan operere usjenert.

Gjem verdier. Ha aldri verdier stående fremme i vinduer eller andre steder hvor forbipasserende ser dem.

Gjem stige og verktøy. Det sier seg selv at det ikke lønner seg å legge igjen hjelpemidler som tyven kan bruke for å komme seg inn i huset ditt.

Monter karmlåser og sikkerhetslåser. Halvparten av alle tyverier skjer ved at tyven kommer seg inn hoveddøren. Denne bør derfor sikres med to låser. Karmlås hindrer tyven i å åpne vinduet. Selv om tyven kan knuse de, må han likevel krabbe inn gjennom de knuste delene, noe som kan føre til at han skader seg eller legger igjen spor. Du kan også sikre vinduslistene med enveisskruer.

Lukk alle vinduer. Åpne vinduer er en invitasjon til tyver.

Monter alarm. Hus med alarm er sjeldnere utsatt for innbrudd enn de uten, så dette kan være en smart forsikring. Husk at alarmen bør være koblet opp mot alarmsentral.

Unngå full postkasse. Full postkasse forteller tyven at du ikke har vært hjemme på en stund, så posten må omadresseres, stoppes eller hentes inn av nabo.

Tøm søppeldunkene. Sørg for at naboen setter frem søppeldunkene når søppelbilen kommer. Er den utømt, er det lett for tyvene å skjønne at du ikke er hjemme.

Ikke legg nøkkelen på et "smart" sted. De fleste skjønner at det ikke er lurt å legge nøkkelen under dørmatten, under blomsterpotten, på listen over døren eller i postkassen. Finn andre steder til nøkkelen, selv om det bare er snakk om noen timer.

Lås døren når du er hjemme. Ja, du bør alltid låse døren når du er hjemme. Mange tyverier i dag skjer faktisk mens folk er hjemme, så unngå å få ubedt besøk. Vesker og lommebøker ligger ofte lett tilgjengelig i gangen, og dette vet tyvene.