Fritt frem for tyven

Gå til hovedinnhold

Fritt frem for tyven

De fleste som opplever grovt tyveri i eget hjem får aldri klarhet i hvem som står bak.

INNBRUDD: I fjor var det en økning i antall innbrudd i villa. Foto: ScanStockPhoto.

I 2012 var det en økning i antall grove tyverier fra villa på hele 9 prosent, og i de fleste tilfeller finner man aldri ut hvem som er tyven.

I hele 6 av 7 tilfeller klarer ikke politiet å oppklare saken, skriver VG.

Det tilsvarer en oppklaring på 15 prosent.

Økning i villainnbrudd

Av 3900 anmeldte grove tyverier fra villa eller leilighet i fjor, ble kun 600 av dem er oppklart.

For noen måneder tilbake uttalte Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon til hus&bolig at utfordringene knyttet til organisert kriminalitet fra Øst-Europa store.

– Utenlandske banders aktivitet i Norge går i bølger. Nordmenn har stadig større verdier i sine boliger, og det høye norske velstandsnivået er fristende for organiserte kriminelle fra Øst-Europa.

– Tyvene er i stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene, sa Osland.

Innbrudd i hytter har en liten oppgang på 5,1 prosent i 2012, mens antall innbrudd fra leiligheter sank med 3,6 prosent.

- Stor utfordring

Arne Johannessen i politiets fellesforbund forteller at politiet ikke har nok ressurser til å følge opp alle anmeldelsene av innbrudd, og sier at tyvene vet at norske hjem er en honningkrukke.

- Innbrudd i privatboliger er helt klart en stor utfordring for politiet, og vi ser alvorlig på problemet. 

 - Det er hverdagskriminaliteten som innbrudd i hus, hytte og bil som rammer flest og burde hatt høyere prioritet og oppklaringsprosent, men slik situasjonen er nå må noe nedprioriteres, sier han.

Johannessen sier at politiet er underdimensjonert så det holder, og at vi har den dårligste politibemanningen i hele Europa.

Ifølge han mangler vi hele 3000 politifolk.

loo@huseierne.no

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer