Slik håndterer du asken fra peisen

Gå til hovedinnhold

Slik håndterer du asken fra peisen

Bruk sotskuffe og metallbøtte når du tømmer peisen eller ovnen for aske. Selv et døgn etter at ilden har sluknet, kan asken inneholde glør.

– Feilhåndtering av aske fra peiser og ovner er et stort problem. Folk samler asken i en pose og setter den i gangen. Slikt kan starte husbranner, det har vi sett flere eksempler på, sier Jan Espeseth, leder i Feiermesternes Landsforening.

– Om det er mye sot og aske i ildstedet, kan glørne inni overleve i over et døgn. Derfor skal du alltid bruke sotskuffe og bøtte av metall, for eksempel sinkbøtte, eller askebøtte med lokk, når du renser ildstedet. Bøtta setter du ut, formaner Espeseth.

 

Ikke plast

Ulmende glør holder en temperatur på 5-600 grader, og plastbøtter og poser bør dermed holdes langt unna ildstedet. Kosten i peissettet kan du imidlertid bruke, i tillegg til metallspaden. Men la for all del støvsugeren hvile. Støvsuger du glør som skjuler seg i asken, kan de varmes opp i luftsuget, og støvsugerrøret kan bli ødelagt. I verste fall kan det begynne å brenne i støvsugerposen, eller i sentralstøvsugerens hovedoppsamler. Uansett risikerer du å ødelegge støvsugeren med askestøvet.

– Askestøvet er så fint at det kan passere gjennom støvsugerposen, finne veien til motoren og ta knekken på maskineriet, sier Andreas Røed, produktansvarlig for forbrukerprodukter i Foma Norge.

 

Askesuger

En askesuger er derimot en god løsning dersom du ikke vil bruke spade. Askesugeren består av et rør og en bøtte som kobles til støvsugeren eller sentralstøvsugeren. Den utnytter sugekraften derfra, men sørger for at asken ender i den tilpassede bøtta, og ikke i maskinen. Men heller ikke en askesuger skal brukes på aske der det kan skjule seg glør.

– Man må rett og slett rote rundt og forsikre seg om at det ikke er glør igjen før man går løs på asken med askesugeren, sier Røed. Det er så stor forskjell på ildsteder at han ikke kan si noe om når det definitivt er trygt å sette i gang.

– Men jeg ville i hvert fall ventet lenger enn til neste dag, sier Røed. Han minner også om at støvsugeren bør brukes på lav effekt når den er koblet til askesugeren.

 

Kastes med restavfallet

Aske skal sorteres som restavfall, og ikke blandes med matavfallet.

- Vi har en del søk på våre nettsider om hvor asken skal kastes. Det tyder på at folk er usikre, sier Linda Bay, prosjektleder for sortere.no, et nettsted med informasjon om kildesortering og gjenvinning.

Grunnen til at renovasjonsselskapene ikke vil ha asken sammen med organisk avfall, er at det kan være giftige stoffer i asken, for eksempel fra tennbriketter med parafin, behandlet treverk, farget papir og så videre.

 

I hagen

Dersom du ikke har fyrt med annet enn ren ved, og vet at asken dermed er fri for giftstoffer, kan du bruke den i hagen. Ren aske er rik på kalk og kalium, og kan brukes på plenen i stedet for innkjøpt dolomittkalk. Grønn Hverdag anbefaler en dosering på 10-15 kilo per 100 kvadratmeter. Asken kan også brukes på roser, bærbusker, prydbusker og peoner. Asken kan legges rett på snøen. Den vil etter hvert trekke nedi, og dessuten sørge for raskere snøsmelting. Men du kan også spare den til våren kommer med sine første, lette regnskurer. Får du aske til overs, kan du legge den i kaldkomposten.

Husk at enkelte planter, som for eksempel rhododendron, trives best i sur jord, og dermed ikke blir særlig glade for verken aske eller kalk.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer