Slik energimerker du boligen

Gå til hovedinnhold

Slik energimerker du boligen

Fra 1. juli 2010 må alle boliger som skal leies ut eller selges utstyres med en energiattest og et energimerke. Her får du vite hvordan du går frem.

Dersom du skal selge eller leie ut boligen din må du kunne fremlegge en energiattest med et energimerke som viser boligens energistandard. Energimerkingen skjer ved at du fyller ut informasjon om boligen på energimerkeordningens nettsider. Du kan velge mellom å fylle ut en enkel attest, der du legger inn noen få opplysninger om boligen, eller en mer avansert versjon, der du oppgir en rekke byggtekniske detaljer.

 

Papir

Dersom du blir skjelven av tanken på å fylle ut skjemaer på nett finnes det en annen mulighet, forsikrer medierådgiver Hilde Totland Harket i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE):

- Det vil også være en papirversjon av energiattesten. Den kan fylles ut med penn og sendes inn til oss per post, sier Harket. Men om du ikke har internett, er du imidlertid nødt til å alliere deg med noen som har. Det er nemlig ikke mulig å ringe eller skrive til NVE for å få skjemaene tilsendt; de kan kun lastes ned fra merkeordningens nettsider. Det er også verdt å merke seg at dersom du velger papirvarianten, får du kun mulighet til å fylle ut den enkleste varianten av energiattesten, ikke den avanserte.

 

Gratis telefonhjelp

Velger du å fylle ut attesten på internett, er det mulig å få hjelp underveis. Enova kan gi hjelp per e-post eller chat, og svarer også på telefonhenvendelser alle hverdager mellom klokka 08.00 og 16.00. Per telefon kan Enovas rådgivere guide deg gjennom utfyllingen av attesten. Tjenesten er gratis.

- Vi ser at en del synes innloggingen i forbindelse med energiattesten er vanskelig. For å logge deg inn må du ha fødselsnummeret ditt og pin-kodene til MinID. Kodene er noe alle har fått tilsendt i forbindelse med selvangivelsen, men det oppleves likevel som nytt for noen, spesielt for de som ikke har så mye erfaring med data fra før, sier energirådgiver Stein M. Kristoffersen i Enova Svarer. Han har allerede hjulpet en rekke huseiere med energiattester.

- Det vi ikke kan hjelpe til med, er ting som er helt spesielt for den enkelte bolig. Vi sitter tross alt i den andre enden av telefonlinjen, og har ingen mulighet til for eksempel å komme på befaring, sier Kristoffersen, som understreker at det er huseier som er ansvarlig for utfylling av korrekte data.

 

Proffhjelp koster

Dersom det er gjort energimessige forbedringer av boligen din siden den ble bygget, kan det lønne seg å fylle ut den avanserte versjonen av energiattesten, der du kan oppgi forbedringene og dermed få et riktigere energimerke. Men denne kan være noe krevende dersom du ikke har god oversikt over boligens tekniske spissfindigheter, som for eksempel når vinduene er produsert, hvilken type glass de har og hvor store flater de dekker. Da kan det være behov for å få inn profesjonell hjelp. Det kan man blant annet få av private energirådgivere som kommer hjem til deg og går nøye gjennom boligen.

- Vi kan fylle ut den avanserte energiattesten etter en profesjonell gjennomgang av boligen, der vi foretar oppmålinger og kontroller av hver enkelt bygningsdel. Vi kan også komme med forslag til forbedringer spesielt tilpasset din bolig, samt gi et overslag over hvor mye det vil koste, sier daglig leder Dag Engenes i rådgivningsfirmaet Nesberget, som holder til på Vøyenenga i Bærum. Firmaet er ett av flere som tilbyr denne typen tjenester. Prisen ligger fra 2 500 kroner og oppover.

 

Utdanner takstmenn

Du kan også få en takstmann til å fylle ut energiattesten for deg. Norges Takseringsforbund har inngått et samarbeid med firmaet Seen Nordic, som er et datterselskap av Stange Energi i Hedmark, og opprettet kun for å jobbe med energimerking av bygninger.

- Vi kurser i disse dager takstmenn over hele landet, slik at vi har folk klare fra sør til nord fra 1. juli, sier markeds- og salgssjef Jo Morten Nordbye i Seen Nordic. Når man likevel må ha en takstmann inne i forbindelse med et boligsalg, vil det være lønnsomt å la ham gjøre energimerkejobben også, i stedet for å bringe inn enda en part, mener Nordby. Han mener også det ligger en trygghet i å få profesjonell hjelp.

 - Som boligeier er du selv ansvarlig for at dine opplysninger stemmer. Får du en taksmann til å gjøre jobben for deg, er det han som står til ansvar for at jobben han gjør er god nok, sier Nordbye. Prisen for energimerking gjennom Seen ligger i dag på 3 495 kroner for boliger under 150 kvadratmeter og 3 995 kroner for større boliger. Kjøring kommer i tillegg, dersom dette ikke allerede er inkludert i takstprisen.

 

Advarer

Utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund ber folk tenke seg nøye om før de bruker mange tusen kroner på profesjonell hjelp.

- I mange tilfeller holder det å fylle ut den enkle versjonen selv. Det er ikke gitt at du med dyr proffhjelp får et mye bedre merke, enn si pris for boligen når du skal selge, sier han, og advarer folk mot å la seg lure av firmaer som ønsker å tjene penger på den nye ordningen. Refling minner om at man i alle andre EU-land har energimerkeordninger som koster penger for boligeierne, og mener gratisordningen vi har fått i Norge bør vernes om som et gode for de aller fleste huseiere.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Støttemur i hagen

Les mer