Unngå forskuddsbetaling

Gå til hovedinnhold

Unngå forskuddsbetaling

Ikke betal varer eller tjenester på forskudd. Da mister du et viktig forhandlingskort dersom noe skulle gå galt.

 

Utgangspunktet for håndverkertjenesteloven er at betalingen skjer etter at arbeidet er utført, og etter at du har mottatt en regning. I praksis er situasjonen ofte annerledes, og håndverkere står fritt til å gjøre en egen avtale med deg om hvordan betalingen skal gjøres. Dersom han ønsker betalingen på forskudd har han full anledning til å kreve det, så lenge du som kunde aksepterer en slik løsning. Det bør du ikke gjøre. For mindre jobber er det ingen grunn til å betale før arbeidet er utført. Er jobben større, kan du avtale delbetalinger underveis. Men husk: Aldri betal for mer enn verdien av det arbeidet som er utført på eiendommen din. Seriøse håndverkere har stort sett alltid mulighet til å kjøpe materialer på kreditt hos byggevareleverandørene. Betaler du håndverker på forskudd, blir situasjonen snudd på hodet. Du yter selv en kreditt, og tar en stor del av risikoen dersom noe skulle gå galt underveis i byggingen. Et av dine sterkeste virkemidler dersom håndverker ikke gjør jobben sin er nettopp å holde betaling tilbake. Har du allerede betalt, har du lite å true med hvis håndverker går konkurs eller forsvinner uten å fullføre jobben.

 

Vær varsom med varekjøp

 

Velger du å handle byggevarer selv, bør du først og fremst sørge for å ha avtalt dette med håndverker på forhånd. Er det gjort, gjelder samme råd om å unngå å betale forskudd her som ved selve håndverkertjenesten. Selger har full rett til å be om forskudd så lenge det blir avtalt og godkjent av deg. Men husk, du trenger ikke godta det. Dessverre vil det ofte bety at du må gjøre handelen din andre steder. Forskuddsbetaling, i hvert fall for deler av varen, har etter hvert blitt standard hos mange leverandører. Som på håndverkertjenester, mister du også her et pressmiddel, og kan få problemer dersom varen er forsinket eller mangelfull. Går selskapet du har handlet med konkurs, kan du også risikere ikke å få varen din i det hele tatt. I tillegg må du trolig se langt etter pengene du har innbetalt. Vanlige forbrukere kommer nemlig langt ned på prioriteringslisten blant kreditorer. Det eneste som eventuelt kan redde deg er at varen står på lager merket med ditt navn. Da vil du stort sett ha krav på å få den levert.

 

Bruk kredittkort

 

Velger du, til tross for advarslene, å betale penger på forskudd, bør du for sikkerhets skyld betale varen med kredittkort. Betaler du med kredittkort vil du normalt sett kunne få pengene igjen dersom for eksempel selskapet du har handlet hos skulle gå konkurs og du blir sittende igjen uten varen. Det samme gjelder dersom forretningen du har handlet i har formidlet finansiering gjennom et kredittselskap. Da kan du kreve regningen betalt av dem. Ifølge kredittkjøpslovens paragraf 8, kan nemlig en kjøper ”overfor annen kredittyter enn selger gjøre gjeldende samme innsigelser og pengekrav på grunnlag av kjøpet som han kunne gjøre gjeldende mot selger …” Du kan også kreve penger tilbake dersom du kjøper en mangelfull vare eller tjeneste, men husk at første klagepunkt er selger. Gjør selger oppmerksom på at du vurderer sak mot kredittyter dersom han nekter å gjøre opp. Klagen mot kredittyter må gjøres så snart som mulig etter at du finner ut at det ikke ordner seg med selger. Klagen bør være skriftlig, og du bør legge ved dokumentasjon som kopier av kvitteringer og for eksempel korrespondanse med selger.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer