Tenk sikkerhet når du velger trapp

Gå til hovedinnhold

Tenk sikkerhet når du velger trapp

Designtrapper tar lite hensyn til trygghet. I Norge er vi på verdenstoppen når det gjelder fall på glatte gulv og i trapper.

 

- Arkitekter og designere tenker ofte på hva som ser lekkert ut – og ikke så mye på sikkerheten for brukerne. Ikke sjelden er hensynet til estetikk og hensynet til trygghet på kollisjonskurs, mener Johan Lund, daglig leder i Skadeforebyggende Forum.

Trappen er det farligste stedet i huset, og vil man være helt trygg, er det beste å ha alt på ett plan, mener han. Men om man først skal ha trapp, kan det være greit å vite at den tryggeste trappen er en tett, rett trapp med repos, som er et lite hvileplatå i trappeløpet. Hvis du faller i en slik trapp, faller du i hvert fall ikke så langt. Vindeltrapper er langt farligere enn andre trapper fordi trinnene er så smale innerst.

 

God rytme tryggest

 

En trapp med ”god rytme” og riktig forhold mellom høyde og dybde, er tryggere å ferdes i enn trapper som ikke tar hensyn til dette.

- Dybden på inntrinnet i en trapp skal være slik at man får god støtte for foten. Det betyr et minimum på rundt 25 cm, sier Sigurd Hoelsbrekken, sivilingeniør i Statens Byggtekniske Etat. Han forklarer videre at stigningen bør være slik at to opptrinn pluss ett inntrinn til sammen utgjør 620 mm med et slingringsmonn på 20 mm. I de aller fleste tilfellene vil dette gi en trapp som føles god å gå i.

 

Rekkverk påkrevet

 

De lekreste trappene i interiørmagasinene er ikke alltid brukervennlige. En del av dem ville ikke en gang vært lov å sette opp. I Norge må trapper med større høyde enn 50 cm ha rekkverk, med mindre de avgrenses av vegg eller lignende. Rekkverket skal være utformet slik at personer ikke utsettes for fare, og slik at barn ikke lett kan klatre over eller skade seg.

Det er ikke bare eldre mennesker trappen kan være en utfordring for. Også de aller minste er spesielt utsatt for ulykker i trapper.

 Det har hendt at barn har sklidd mellom trinnene i åpne trapper og blitt hengende etter hodet. Derfor er det et krav om at det maksimalt skal være ti centimeter åpning mellom trinnene. Vi anbefaler åtte for å være på den sikre siden, sier Johan Lund. Dersom trappen din ikke tilfredsstiller minstekravet, finnes det lister som enkelt kan monteres på undersiden av trappetrinnene, og som gjør åpningen mindre. Hvis trappen er åpen på sidene, bør sprinklene stå tett nok til at ikke barnehoder eller -kropper kan komme mellom og sette seg fast.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer