Foreslår 27 prosent skattefradrag

Gå til hovedinnhold

Foreslår 27 prosent skattefradrag

Bruker du penger på å gjøre boligen mer energieffektiv kan du trolig snart få skattefradrag.

Istapper kan tyde på dårlig isolasjon. Skattefradrag for blant annet etterisolering er trolig rett rundt hjørnet. Foto: Rikke Åserud.

Utgifter til enøk-tiltak i boligen bør få et skattefradrag på 27 prosent. Det mener en rekke miljø- og boligorganisasjoner som i februar overleverte rapporten «Skattefradrag for enøk» til klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Nordmenn bruker hvert år over 60 milliarder kroner til vedlikehold og oppgradering av sine boliger. En skattefradragsordning for enøk-tiltak vil vri en større andel av investeringene mot å gjøre norske hjem mer energismarte, heter det i rapporten som ble overlevert Miljøverndepartementet. Det er Bellona, Miljøstiftelsen Zero, Naturvernforbundet, Byggenæringens Landsforening, Norsk teknologi og Norske Boligbyggelag som står bak utredningen.

De seks organisasjonene mener at dagens ordning, der Enova gir tilskudd til enkelttiltak til husholdninger, bør opphøre. Dette for å unngå to nasjonale parallelle ordninger, der Enova-programmet er søknadsbasert, mens skattefradragsordningen vil være rettighetsbasert og dermed tilgjengelig for langt flere. Skatterabatten bør settes til maksimalt 100 000 kroner per husholdning per år, mener de seks foreningene.

Eksempler på tiltak som ifølge anbefalingen bør få skatterabatt er blant annet:

  • Installering av varmepumpe.
  • Utskiftning av vinduer og dører.
  • Etterisolering av yttervegger, tak, loft og etasjeskillere.
  • Varmegjenvinningsanlegg.
  • Energieffektiv belysning i fellesarealet til borettslag og sameier.
  • Ladepunkt for elbil i borettslag og sameier.

I samarbeidserklæringen mellom de fire borgerlige parteiene og i regjeringserklæringen fra Høyre og Fremskrittspartiet slås det fast at partiene vil innføre et skattefradrag for enøk-tiltak i hjemmet, for å gjøre det lettere og mer lønnsomt for hver enkelt å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Det er forventet at et forslag om skatterabatt for enøktiltak vil få plass i revidert nasjonalbudsjett.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer