Slurver under sofaen

Gå til hovedinnhold

Slurver under sofaen

Har du vært under sengene med støvsugeren i det siste? En av tre rengjør under sofa og seng annenhver måned eller sjeldnere, viser ny undersøkelse.

STØVSUGING: Vær grundig når du støvsuger. Foto: Colourbox
STØVSUGING: Vær grundig når du støvsuger. Foto: Colourbox

13 prosent støvsuger eller mopper under sofa og senger omtrent hver annen måned. Ytterligere 13 prosent nøyer seg med én til to ganger i året, viser undersøkelsen YouGov har gjort for ISS. Seks prosent er under der én gang året eller ’’nesten aldri’’. 

– Jo flere medlemmer i en familie, desto mer støv blir produsert. Behovet for å rengjøre under senger og sofaer oppstår i de fleste husholdninger oftere enn annenhver måned, sier Irene Sørgård Brekke, kvalitetssjef for renhold i ISS.

Men det er neppe bare behovet som styrer hyppigheten, ifølge undersøkelsen. 34 prosent av familier med små barn støvsuger under sengene annenhver måned eller sjeldnere. Bare 15 prosent av pensjonister gjør det samme.

– Det fleste vet at støvet er der, men i en travel hverdag prioriteres det synlige støvet. Støv i garderobeskap, under senger og bak varmeovner får ligge mer urørt. Vi jukser med stil. Og jeg syns det er imponerende at mange småbarnsfamilier rengjør så ofte. Hele 24 prosent rengjør under senger og sofa hver uke, sier Brekke.

Positive hybelkaniner

Noen har støv på hjernen, ISS har det på arbeidsplanen daglig.

– Støvet kommer stort sett fra klær og stoffer, som holder på de ørsmå partiklene så lenge vi er i ro. Så snart du er i bevegelse, slipper støvet fra stoffene og sprer seg ut i rommet. Det samme skjer med døde hudceller og hår. De er også en del av støvet, sier Irene Sørgård Brekke.

Hybelkaniner under sofaen er likevel et godt tegn. Det mener Mycoteam, som er eksperter på inneklima.

– Hvis det aldri dannes støvdotter på gulvet og under sofaen, kan det tyde på at inneluften ikke sirkulerer og skiftes ut som den skal. Hybelkaninene bør fjernes regelmessig, men det er skummelt hvis du i stedet bare har hvitt støv på gulvet. Det er et tegn på at støvpartikler svever konstant rundt i lufta, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, biolog og daglig leder i Mycoteam.

Han slår et slag for hyppig utlufting, året rundt. Også om vinteren.

– Du taper svært lite energi, men vinner mye på et fullstendig luftskifte. Varmen i et rom sitter først og fremst i møbler og materialer. Det er derfor fort gjort å få opp temperaturen igjen, sier Jenssen.

Støvsuger blåser støv

Støvsugeren er i bruk i de fleste hjem, men:

– En tørr mikrofibermopp fjerner støv like effektivt, kanskje mer, sier Irene Sørgård Brekke i ISS.

Også inneklimaeksperten har et ’’men’’ å komme med i forhold til støvsuging.

– De fleste støvsugere har nå gode filtre, men du virvler også opp mye finstøv med utblåsningsluften. Derfor kan du gjerne lufte ut rett etter støvsugingen, sier Kolbjørn Mohn Jenssen.

Profesjonelle rengjøringsbyråer er opptatt av at inngangspartiet skal ha gode matter. En avskrapningsmatte på utsiden av inngangsdøren, og en matte på innsiden som tar fukt og finere smuss.

– Du kan redusere det daglige rengjøringsbehovet mye ved å redusere mengden stein, jord, sand og salt som dras inn. Selv om de fleste støvkildene allerede befinner seg inne, i klær, sofa og dyner, vil du også kunne redusere støvdannelsen med en skikkelig dørmatte, sier Irene Sørgård Brekke i ISS.   

Mer fra Huseierne

Se alle artikler