Kraftig prisfall på sjøhytter

Gå til hovedinnhold

Kraftig prisfall på sjøhytter

De siste to årene har snittprisen på hytter ved sjøen gått ned over 11 prosent.

HYTTEDRØM: Stadig flere ønsker seg fritidsbolig utenfor landets grenser, og hytteidyll i Sverige er fremdeles populært. Foto: Rikke Åserud.

Hittil i år er gjennomsnittlig oppnådd pris for fritidsboliger ved sjøen 2 293 000 kroner.

Dette er en nedgang på 6 prosent fra tilsvarende periode i fjor, og en nedgang på hele 11,3 prosent fra samme periode i 2011. 

Det viser den årlige analysen av markedet for fritidsboliger ved sjøen som Eiendomsmeglerforetakenes Forening , EFF og Finn.no har fått utarbeidet av TNS Gallup.

Laveste noensinne

Hittil i år er det kun solgt 206 sjøhytter via megler og advokat.

Det er en betydelig nedgang på hele 54 prosent fra samme periode i fjor, og det laveste antallet siden målingene ble gjennomført første gang i 2010. 

– Markedet for fritidsboliger ved sjøen går tregt. Sammenlignet med i fjor, er det betydelig nedgang både i antall omsetninger og antall fritidsboliger som legges ut for salg. Normalt legges de fleste sjøhyttene ut for salg i april-mai, men i år har mye dårlig vær forsinket markedet, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

- Vi forventer at det legges ut mange fritidsboliger i juni, og dette vil kunne bidra til at trenden om en priskorreksjon i fritidsboligmarkedet fortsetter, fortsetter han.

Flere drømmer seg utenlands

– Vi ser at tilbudet av fritidsboliger ved sjøen er vesentlig lavere i år, enn for tilsvarende periode i fjor. I 2012 ble det i årets fem første måneder lagt ut 1014 sjøhytter for salg via megler og advokat på Finn. I år er det kun lagt ut 669 sjøhytter for salg i samme periode, en nedgang på hele 34 prosent fra i fjor. Med få objekter ute for salg, vil naturligvis også salgsvolumet gå ned, sier salgsdirektør Johan Fredrik Høvås i Finn Eiendom. 

Til tross for nedgang i salgsvolumet, er interessen fremdeles stor. Antall unike brukere på fritidsbolig til salgs på Finn.no har økt med 4,8 prosent hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor. 

– Samtidig ser vi at nordmenn har økende interesse for fritidsboliger i utlandet. Her har antallet unike brukere økt med 8,6 prosent hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Utlandstrafikken utgjør om lag en fjerdedel av det totale antallet unike brukere på fritidsbolig til salgs på Finn.no, sier Høvås. 

Store variasjoner

Det er store lokale variasjoner i prisutviklingen for de typiske og mest populære hytteområdene i Sør-Norge.

Østfold-kommunene Hvaler, Fredrikstad og Halden inngår alle på topp 10-listen over kommuner med flest solgte fritidsboliger ved sjøen, og har en gjennomgående positiv prisutvikling på mellom 10-25 prosent i 2012.

For Agder kommunene er prisutviklingen svært varierende. Mens Lyngdal har en prisvekst på 26,1 prosent, har Risør tilsvarende en prisnedgang på hele 31,1 prosent i 2012. 

– Det går et tydelig skille mellom Agder-fylkene, med positiv prisutvikling i Vest-Agder og prisfall i Aust-Agder. Det har i mange år vært stor prisforskjell mellom Vest- og Aust-Agder, dette er i ferd med å utjevnes. Hovedgrunnen er Vest-Agders nærhet til vekstregionen Stavanger/Sandnes. Reiseavstand har stor betydning når vi skal kjøpe fritidsbolig, sier Dreyer. 

Dyrest i Lillesand

Det er Østfold, Vestfold, og Agder-fylkene som fortsatt dominerer både omsetnings- og pristoppen.

I 2012 ble det solgt 51 fritidsboliger på Hvaler, det høyeste antallet i en enkeltkommune.

Dernest følger Fredrikstad og Larvik med 48 solgte fritidsboliger. Så langt i år er det solgt flest fritidsboliger ved sjøen i Fredrikstad, totalt 14 stykker.

Lillesand i Aust-Agder topper prisstatistikken blant de 20 kommunene med høyest salgsvolum i 2012. Her var gjennomsnittlig pris for fritidsbolig ved sjøen 5 040 000 kroner.

linda@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer