Nå forsvinner taksten fra boligannonsen

Gå til hovedinnhold

Nå forsvinner taksten fra boligannonsen

Takst, lånetakst og prisantydning – hva bør du som er på jakt etter bolig egentlig se på? Nå gjør stadig flere meglerhus det muligens noe enklere for deg, og går vekk fra takst i annonsering.

Foto: ScanStockPhoto
Foto: ScanStockPhoto

Utviklingen er en konsekvens av at bransjen har felles møter og diskuterer hva som fungerer best, forteller Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

- Det har lenge fungert slik i Stavanger, Trondheim og mange andre steder i landet at det kun er en pris man går ut med i markedet, og det er megler prisantydning, sier Dreyer.

Les også hva Forbrukerrådet og Norges takseringsforbund tenker om saken
Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge. Foto: Solfrid Sande / Eiendom Norge

Han forteller at meglerbransjen i Bergen også nylig at gått over til å kun annonsere med prisantydning, og at det er naturlig at også Oslo og resten av landet følger etter.

- Vi har lenge ment at det er det ryddigste for alle parter. Prisantydning er en pris megler mener det skal være mulig å få for boligen, og som selger aksepterer, noe som gjør det enklere å forholde seg til, sier Dreyer

Takst vekk neste uke

Selv om det kun er prisantydningen som føres opp i boligannonsene, vil du som potensiell kjøper fortsatt få teksten, hvis det er brukt takstmann, i salgsoppgaven.                             

- Folk skal holde på med det de er gode på. Vi ønsker at takstmenn skal fokusere på det tekniske, mens megleren, som kjenner markedet på en annen måte, skal fokusere på pris, sier Finn Rogne Hansen, administrerende direktør i Aktiv eiendomsmegling.

Også hos Aktiv har de valgt å gå helt bort fra å opplyse om takst i Oslo og Akershus fra om med neste uke. Tidligere er samme grep gjennomført i Bergen, og i resten av landet brukes verditakst svært liten grad.

- Det har vært for mange ulike priser å forholde seg til, mener han.

 DNB Eiendom har også nylig valgt å gjøre det samme, mens hos Krogsveen har de allerede i mange år valgt å kun gå ut med prisantydning.

- Vi har alltid holdt oss til meglers prisvurdering, mens takst eller boligsalgsrapport følger salgsoppgaven. Vi mener det er megleren som ligger nærmest markedet, sier Karsten Onsrud, direktør for Marked og kommunikasjon hos Krogsveen.

- Megler nærmere markedet

Også Carl O. Gjeving, administrerende direktør hos Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), mener det fort kan skape forvirring hos boligkjøpere når de blir presentert for fire ulike beløp i en boligannonse.

- Det viktigste tallet vil jo være prisantydningen – altså hva megler tror boligen kan selges for, og hva selger ønsker for boligen, sier han.

Ifølge Gjeving ser de at megler og takstmann ofte havner ganske nærme hverandre i prisvurdering. Han understreker at det er viktig at megler gjør en selvstendig vurdering, og at det derfor kanskje kan virke skjerpende at taksten ikke skal med i annonseringen.

- Vil det da kunne bli vanskeligere å lene seg på taksten, og eventuelt gå ut med lokkepris?

- Det er mulig. Men problemet i dag er ikke nødvendigvis lokkepriser, men at noen budrunder, og da spesielt i Oslo, tar helt av, og det er ikke alltid mulig å vite hvilke budrunder som kan gjøre det på forhånd, sier han.

tbg@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer