Leie eller eie bolig?

Gå til hovedinnhold

Leie eller eie bolig?

Lav boligprisvekst og mange boliger til leie gjør at det er gunstigere å leie dersom tidshorisonten din er kort.

TENK LANGSIKTIG: Før du skal kjøpe bolig bør du først tenke på hvor lenge du har tenkt å bo i boligen. Foto: zyfranklin

I følge nettavisen sine ferske nøkkeltall viser de til at det lønner seg å leie bolig fremfor å eie dersom tidsperspektivet er mindre enn tre til fire år.

Rekordmange leiligheter til leie, lavere prisvekst på boliger og noe vekst i bankenes utlånsrenter i årene som kommer er faktorer som bidrar til konklusjonen. Her har de brukt smartepenger.no sin eie eller leie-kalkulator med tall Statistisk sentralbyrå (SSB).


Lang horisont er viktig

Forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe, mener at man bør ha minimum tre års horisont når man kjøper bolig, enten om det er alene, med kjæreste, venn eller søsken.

- Det bør altså være stor sannsynlighet for at du ikke må flytte før det har gått tre år. Noen sjanser skal man jo ta her i livet, men man har jo ingen garanti for at for eksempel kjærligheten vil holde så lenge, sier Warloe til Hus & Bolig.


Kjøp av bolig

Forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard, understreker overfor Nettavisen at det i de aller fleste tilfeller lønner seg å eie bolig, som for eksempel dersom du vet at du skal bo i boligen i flere år fremover.

Er tidshorisonten din lengre enn fem år vil det lønne seg å kjøpe fremfor å leie. Det finnes flere fordeler og grunner for at kjøp av bolig er mest gunstig. Du kan nemlig oppnå verdistigning på boligen du kjøper, det er skattemessig gunstig å eie egen bolig og du risikerer for eksempel ikke å bli kastet ut fordi leiekontrakten utgår.


Leie bolig

Videre understreker Picard at dersom du kun skal bo i boligen i et par år lønner det seg å leie en bolig. På denne måten kan du trolig bo mer sentralt, siden det er mer overkommelig å leie i bysentrum enn å kjøpe samme sted. I hvert fall dersom du er student. I tillegg har du større fleksibilitet og kan flytte lettere og billigere fra en leid bolig – enn en som er kjøpt.

Studenter bør være forsiktige ved kjøp av bolig og tenke på fremtiden. Om de skal studere videre der de bor, eller om de skal fortsette utdannelsen et annet sted. I tillegg kan det være lurt og tenke på hvor man vil jobbe senere før man velger og kjøpe en bolig.

Warloe advarer også mot å bli leieboer hos kjæresten, da går husleien din for eksempel med til å betale ned på samboerens boliggjeld. Derfor er det også viktig at man skriver samboerkontrakt for å ha orden på hva som er hvem sitt.

- Eier samboeren din bolig fra før må du kreve å kjøpe deg inn, eller foreslå at dere kjøper noe nytt felles, sier Warloe til Hus & Bolig. 

jsh@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer