Kraftig økning i veggedyr

Gå til hovedinnhold

Kraftig økning i veggedyr

Bekjempelse av småkrypene har økt med over 300 prosent de siste årene.

VEGGEDYR: Sorte ekskrementer er et sikkert tegn på at du har fått besøk av veggedyr. Foto: Dag Erik Kongslie.

Skadedyrstatistikken for 2014 viser en fortsatt økning i årlige bekjempelser av veggedyr.

Fra 2007 til 2014 har antall registrerte årlige veggedyrbekjempelser økt med over 300 prosent.

Dette melder Folkeinstituttet.

Vi reiser mer

Statistikken utarbeides i samarbeid med en rekke skadedyrfirmaer, og gir en samlet oversikt over det registrerte antallet bekjempelser av ti utvalgte insekter.

Dette gir verdifull informasjon om hvilke skadeinsekter som utgjør et stort problem, når på året det er flest av dem og hvordan skadedyrsituasjonen utvikler seg over tid.

Veggedyr er blant skadeinsektene Folkehelseinstituttet holder et særlig årvåkent øye med.

De spres med reisebagasje, transport av brukte møbler, annet innbo og brukt sengetøy.

Arten forekommer gjerne på steder hvor det er stor gjennomtrekk av mennesker, som hotell, campinghytter, ungdomsherberger og studenthjem. Har man overnattet på et slikt sted bør man kulde- eller varmebehandle bagasjen før denne tas med inn i hjemmet.

Herfra transporteres veggedyrene gjerne med til nye overnattingsteder eller private hjem.

Når veggedyret først har etablert seg i et rom, kan det på egenhånd spre seg til flere rom eller andre leiligheter i samme bygning.

Blodsugere

Veggedyr suger blod og er tett knyttet til mennesker. Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natten og suger fortrinnsvis blod på steder som ikke er dekket av tøy.

Et voksent veggedyr suger blod i 5-10 minutter. Ved jevnlig tilgang på mat suger veggedyrene blod ukentlig ved romtemperatur.

Det er stor individuell forskjell på menneskers følsomhet for veggedyrstikk. Noen får kraftige, kløende merker, mens andre får mindre eller ingen reaksjon.

Veggedyr vil normalt ikke overføre sykdommer til mennesker, men bittene kan være svært irriterende. Hvis man klør mye på bittstedene kan dette føre til sekundære infeksjoner.

Denne parasitten var tidligere en stor plage i Norge, men ved hjelp av nye insektmidler ble veggedyr nesten utryddet på 50-tallet.

På grunn av resistens mot insektmidlene og økt reiseaktivitet har forekomsten av veggedyr økt

kraftig over store deler av verden de siste 15 årene, også i Norge.

Finnes der du sover

Veggedyret er rødbrunt og har en oval og sterkt flattrykt kroppsform, og er rundt 5-6 mm lange og 3 mm brede.

Eggene er 1 mm lange og gulhvite.

Formering og utvikling er sterkt avhengig av temperatur og næringstilgang. De legger normalt 1-2 egg per dag, og kan produsere 200-500 egg i løpet av sitt voksne liv. Det tar 4-21 døgn før et egg klekker.

Ved optimal temperatur, altså 28-30 grader og en fuktighet på 75-80 % RH, varer hele livssyklusen fire til fem uker. Ved lav temperatur kan utviklingstiden være ett år. Aktiviteten stopper opp når temperaturen synker til under 10 ºC.

De oppholder seg først og fremst der man sover, og gjemmer seg i sprekker og små hulrom.

De kan også gjemme seg på baksiden av skap og bilder, i sprekker i panel, bak lister ved gulv, tak, dører eller vinduer, bak løsnet tapet, i stikkontakter, bak ledninger eller ved rørgjennomføringer.

På tilholdsstedene kan man finne tomme huder, eggeskall og ekskrementer, i tillegg til levende og døde individer. De sorte ekskrementene er ofte enklest å finne, og det er derfor lurt å se etter disse.

Dette gjør du

Veggedyrenes biologi er med på å vanskeliggjøre bekjempelsen. De kan overleve lenge uten mat, ha mange gjemmesteder, og kan vandre mellom rom og leiligheter.

Man kan tette sprekker og åpninger, samt fryse- og varmebehandle. En effektiv kuldebehandling som dreper egg, nymfer og voksne veggedyr gjøres ved å fryse gjenstander ved -18 ºC i 3 døgn. Fryserom eller fryseboks kan benyttes.

Varmebehandling kan utføres i badstue, tørkeskap, tørketrommel eller spesialtelt laget for veggedyrbehandling. Temperaturen må være over 50 ºC i et par timer

Man kan også støvsuge nøye, bruke Silica-pulver og diatomejord. Disse pulverne dreper ved at de skader insektenes hud og tørker dem ut.

Effektiv veggedyrbekjempelse er imidlertid vanskelig å gjennomføre, og det er derfor fordelaktig å søke profesjonell hjelp.

Det er mange firmaer som hjelper deg med slikt.

Du kan også ringe «Skadedyrtelefonen» alle hverdager mellom kl. 13.00-14.00. Der svarer ansatte ved Avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet på alle mulige spørsmål om skadedyr. Telefonnummeret er 21 07 77 00.

loo@huseierne.no

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer