Hvor mye varmtvann?

Gå til hovedinnhold

Hvor mye varmtvann?

Kun 13 prosent av oss vet hvor mye varmtvann vi faktisk bruker daglig. Vi bruker mye mer enn vi tror.

DUSJING: Å korte ned tiden man står i dusjen, vil kunne kutte strømregningen betydelig.

En undersøkelse TNS Gallup har gjort for Statnett, viser at de fleste av oss ikke har peiling på hvor mye varmtvann vi bruker.

– Hver dag bruker hver av oss tilsvarende ti vaskebøtter med varmtvann. Det er langt mer enn de fleste er klar over selv, sier Nina Yong Kviberg, kommunikasjonssjef i Statnett.

Ti bøtter daglig

44 prosent tror hver av oss bruker 30-69 liter varmtvann daglig, mens 30 prosent tror vi klarer oss med under 30 liter.

Resten vet ikke.

– Det riktige svaret er 70-100 liter daglig per person. Bare 13 prosent er klar over at forbruket er så stort, sier Kviberg.

Det er faktisk de unge som har mest kontroll på forbruket.

De unge under 30 år svarer nemlig mest riktig, mens de over 60 svarer mest feil i undersøkelsen.

Kan spare mye

Vannoppvarming er den nest største utgiftsposten på strømregningen for en vanlig husholdning, så tiltak for å få ned denne delen av energiforbruket kan fort lønne seg.

– Med installasjon av vannbesparende armatur kan man nesten halvere forbruket i en husholdning med fire personer, og samtidig spare bortimot 3000 kroner på strømregningen, sier Evy Aspheim, kommunikasjonsrådgiver i Enova.

Montering av sparedusj er det vanligste tiltaket for å reduser forbruket, og det er enkelt å teste om du har en slik hjemme.

– En sparedusj har et dusjhode som leverer under ti liter vann i minuttet. En enkel test er derfor å sette dusjen på fullt og samle vannet i en vanlig ti liters vaskebøtte. Renner det over før det har gått et minutt, så har man ikke sparedusj, sier Aspheim.

I tillegg rådes man til å skylle tallerkener i kaldt før de settes inn i oppvaskmaskinen, samt stenge springen mellom skyllingene når man vasker for hånd.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Skatteblemme

Les mer