Hold tilbake arvepengene

Gå til hovedinnhold

Hold tilbake arvepengene

Det kan være lurt å vente med å gi barna forskudd på arv til etter nyttår.

Store sannsynlighet for heving av bunnfradraget gjør at familier som planlegger å gi store beløp i forskudd på arv kan spare mye på å vente til etter nyttår. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenn mottok nesten 30 milliarder kroner i avgiftspliktig arv og gaver i 2011.

Beløpet fordeler seg på arv ved dødsfall og gaver eller arveforskudd som gis i live.

Både avgående og påtroppende regjering varsler nå en betydelig økning av fribeløpet for arveavgift neste år.

Dersom du vurderer å gi store forskudd på arv til barn eller barnebarn i nærmeste fremtid, kan det derfor være lønnsomt å vente til over nyttår.

Tusenlapper spart

– Dersom du planlegger å dele ut eller motta forskudd på arv i nær fremtid, kan det være smart å vente med overføringen til 2014, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand i en pressemelding.

I dag er fribeløpet for når det beregnes arveavgift 470 000 kroner fra samme person. Av overskytende beregnes en arveavgift til livsarvinger på 6 prosent av de neste 330 000 kronene og 10 prosent over dette.

Stoltenberg-regjeringen varslet nettopp at den vil doble dette fribeløpet til én million kroner. 

– Høyre har også uttalt at de har som mål å fjerne hele arveavgiften i løpet av to år, så det er sannsynlig at den nye regjeringen minst vil legge seg på milliongrensen.

Hun gir et regneeksempel på hvor lønnsomt det kan være å vente. I en velstående familie planlegger foreldrene å gi én million kroner i forskudd på arv fra hver forelder til sitt enebarn, til sammen to millioner.

Dette vil i dag utløse en arveavgift på cirka 80 000 kroner. Etter nyttår vil sannsynligvis forskuddet kunne gis uten en krone i arveavgift.

Merk at selv om du har fylt opp dagens fribeløp allerede, vil du få glede av en økning i fribeløpet i fremtiden.

Ikke glem fribeløpet

Husk at barn og barnebarn også kan motta et årlig fribeløp på inntil 41 000 kroner pr. giver som man ikke trenger å melde inn eller betale arveavgift av.

– Med de varslede endringene vil de aller fleste familier kunne unngå arveavgift i sin helhet, spesielt med god planlegging i bunnen, avslutter Picard.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler