Kjellere får vannskader av regnet

Gå til hovedinnhold

Kjellere får vannskader av regnet

Hundrevis av kjellere har fått vannskader av det kraftige regnværet i Sør-Norge.

Store nedbørsmengder og flom er dårlig nytt for kjellere i Sør-Norge. Dette fører til vannskader.
Store nedbørsmengder og flom er dårlig nytt for kjellere i Sør-Norge. FOTO: If

I morgentimene i dag var det stor pågang av forsikringskunder som trengte hjelp med å takle vann i kjelleren, melder forsikringsselskapet If.

Basert på egne, foreløpige tall, anslår If at det kraftige regnværet kan ha påført til sammen 1200 til 1500 bolighus skader mellom 50 og 70 millioner kroner. I tillegg er en rekke næringsbygg og offentlige bygninger rammet.

Les om hvem som tar ansvaret for vannskadene her >

- Brannvesen og politi har gjort en kjempejobb med å bistå folk som har fått vann inn i huset sitt. Nå setter vi inn våre skadeeksperter som rydder opp og begrenser videre skader, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Det varierer veldig fra kjeller til kjeller hvor store vannskadene er. I noen tilfeller holder det å rengjøre og tørke kjelleren, i andre må det gjøres større renoveringer.

- Der hvor de største skadene er, må veggpaneler eller -plater og gulv rives for å tørke bygningskonstruksjonen. En slik tørkeprosess kan ta så mye som fire-fem uker. Før gjenoppbygningen starter, må vi være helt sikre på at alt er tørt, understreker Jon Berge.

De siste årene har forsikringsbransjen opplevd en kraftig økning i inntrengning av overflatevann og såkalt tilbakeslag i avløpsnettet.

- Det er fortsatt ventet mye regn. Ta en titt rundt huset og rens eventuelle sluk og avløp. Ta gjerne en titt uti veien også for å se om slukene der tar unna vannet. Gi beskjed til kommunen om du ser noe som de bør gripe fatt i, sier Jon Berge i If.

Slik begrenser du vannskadene

  • Har du fått vann i kjelleren, kontakt brannvesenet og forsikringsselskapet ditt. Brannvesenet bidrar med den viktige første hjelpen, mens skadeeksperter fra forsikringsselskapet tar over etterhvert for å rydde opp og begrense videre skader.
  • Ta ut sikringer for elektrisk anlegg for den etasjen som har vært oversvømmet
  • Tøm bygningen for vann som ikke har rent ut
  • Riv ut gulvbelegg/tepper og lagre dette på eiendommen
  • Ta ut/åpne vinduer i kjeller, og fest netting over vinduet med lekter som spikres for forsvarlig tetting. La innvendige dører stå åpne
  • Når noen er hjemmeværende, åpnes i tillegg ytterdører i kjeller og eventuelt ytterdører og vinduer i skadet boligetasje. Dette er med på å fremskynde tørking
  • Sett opp vifter i skadet etasje for å forsterke luftsirkulasjonen
  • Rydd slam og lignende. Rengjør godt
  • Kontroller avløp hvis bygningen tas i bruk
  • Varmtvannsbereder/elektrisk anlegg som har stått under vann, må ikke tas i bruk før utstyret er kontrollert av elektriker

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer