De tre b-ene topper

Gå til hovedinnhold

De tre b-ene topper

Kjøp av brukt bolig er det vi frykter mest kan bli en dyr tabbe i ettertid.

BRUKT: Ved kjøp av brukt bolig har du ikke de samme garantiene som ved kjøp av ny bolig, så husk å sjekke nøye før visning og på visning for å unngå overraskelser.

Kjøp av brukt bolig topper nemlig listen over situasjoner nordmenn forbinder med fare for dyre tabber.

I en sammenligning mellom ulike kjøpssituasjoner svarte hele 36 prosent at de regner faren for kostbare feilvurderinger som størst når de handler brukt bolig, ifølge en måling utført av YouGov for Norges Takseringsforbund, NTF.

- Les salgsoppgaven nøye

Videre mente 32 prosent at risikoen er størst ved kjøp av et investeringsprodukt, altså handel på børs. 27 prosent vurderte bruktbilhandel som farligst for lommeboka.

Are Andenæs Huser, administrerende direktør i Norges Takseringsforbund, råder boligkundene til å etterspørre mest mulig informasjon. Om nødvendig kan man også gjøre egne undersøkelser.

– Dårlige bruktbiler og uheldige kapitalplasseringer kan selvsagt svi økonomisk, men konsekvensene av feilvurderinger ved boligkjøp kan ofte bli så mye større. Så vi er ikke overrasket over at det er dette alternativet som topper listen, sier Huser.

Han råder alle til å skaffe seg salgsoppgaven før visning. På den måten kan man notere ned alt man føler seg usikker på og vil spørre om, og man kan innhente de tilleggsopplysningene som behøves i god tid før selve budrunden med litt planlegging.

Lite i bakhånd

Reservekapitalen til uforutsette reparasjons- og vedlikeholdsutgifter er jevnt over liten, så mange vil slite dersom noe uforutsett dukker opp.

I undersøkelsen oppgir 37 prosent at de har null oppspart, eller kun inntil en månedslønn i bakhånd.

– Da kommer man ikke langt hvis det viser seg at badet må pusses opp, sier Huser.

Ny boligsalgsrapport

Fra årsskiftet startet innfasingen av en ny boligsalgsrapport. Hensikten med endringen er å skape større trygghet for begge parter.

– Rapporten gjør det lettere å gjøre seg kjent med de viktigste forholdene ved boligen. Den har et sammendrag der hovedpunktene gjennomgås, og en hoveddel der det redegjøres for alle kontrollpunkter.

Gjennomgangen av våtrom, kjøkken og kjeller er grundigere enn ved en vanlig takst. Det gis også en forenklet vurdering av el-anlegg og det branntekniske.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer