Siste frist for gavemelding nærmer seg

Gå til hovedinnhold

Siste frist for gavemelding nærmer seg

Mottok du en tomt i gave i slutten av 2013? Da bør du ha papirene i orden.

Mottok du en tomt i gave i 2013, må du dokumentere det i gavemelding.

Reglene for arveavgift er endret, og avgiften er borte. De aller fleste som arver tjener på dette. Men noen få taper penger på de nye reglene, nemlig de som burde fått en tomt eller en næringseiendom som gave i 2013 fordi den uansett skal selges snart. Som barn betalte man maks 10 % arveavgift før årsskiftet. Nå er arveavgiften fjernet, men man må betale gevinstskatt på 27 % av gevinsten ved salget. Gevinsten regnes nå ut fra arvelaters inngangsverdi, ikke ut fra verdien ved overtagelsen.

«Toget er gått», tenker de som i familien har eiendom som de gjerne skulle ha solgt skattefritt. Men: Gaver må meldes innen én måned, sier Skatteetaten på sine hjemmesider:

Betyr ikke det at man i løpet av januar fremdeles kan «komme på» at man ga en gave den 31.12.2013, hvis man nå – litt sent, men likevel – hører hvor fordelaktig det kan være?

Nei, så lett er det ikke, melder Skattedirektoratet.

— Gavemeldinger som sendes i 2014 for gaver gitt i 2013 må ha med dokumentasjon på at gaven faktisk ble gitt i 2013. Dette kan gjøres med et gavebrev eller en avtale som viser at overdragelsen er reell. Hvis det for eksempel er en eiendom som gis må eiendommen etter overdragelsen skattlegges hos mottakeren og mottakeren må overta eventuelle utleieinntekter fra gaven ble gitt. Slike gavemeldinger blir vurdert individuelt og konkret for å avgjøre når gaven faktisk ble gitt, sier underdirektør Trond Hansen i Skattedirektoratet.

For gaver gitt etter årsskiftet, og arv ved dødsfall etter utgangen av 2013 skal det ikke sendes inn arvemelding eller gavemelding til Skatteetaten.

Lurer du på mer om gevinstskatt ved salg av arvet eiendom?

I Hus & Bolig 1-2014 finner du en større artikkel om temaet. Bladet skal være i postkassene til Huseiernes Landsforbunds medlemmer ca. 17. februar 2014.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer