Mer bodplass i boliger

Gå til hovedinnhold

Mer bodplass i boliger

Fra 1. juli er det pålagt med fem kvadratmeter oppbevaringsplass i alle nye boliger.

Uansett alder og livsfase er behovet for bodplass tilstedet. Det stues vekk saker og ting som venter på reparasjoner, ting du ikke har bruk for, men som er for fine til å kaste. En revisjon av byggteknisk forskrift innebærer at det nå er pålagt med en oppbevaringsplass eller bod på minimum 5 m2 BRA i alle hus som byggmeldes etter 1. juli.

Boden er blitt oppbevaringssted for sommer- og vinterklær, dekk og diverse hageutstyr, og det er først etter innflytning at utfordringene med lagring melder seg. Dette merker boligleverandøren ofte når de skal bygge hus.
 
- Selv om vi vet at det vil bli behov for bodplass, opplever vi at det har blitt nedprioritert. De som kjøper hus har ofte blikk og fokus på andre rom enn bod, og ønsker en større enebolig på et plan. Utfordringen er å finne aktuelle tomter med nok plass, forteller Stian R. Moursund, markedssjef i Nordbohus AS.

Når paragrafen på bod og oppbevaringsplass i byggteknisk forskrift nå er blitt revidert, er sportsboden blitt et lovfestet krav. Den skal enten være i huset eller for eksempel i en garasje, og må stå klar når huset er ferdig til overtakelse. Tidligere gjaldt dette kun bygninger med flere boliger, mens det på et mer generelt grunnlag ble sagt at det skulle være tilstrekkelig plass egnet for oppbevaring.

Behovet for mer bodplass er blitt et selvfølgelig hensyn å ta når man utvikler nye hus, i følge Nordbohus.

Samtidig må man også ta hensyn til at tomtene blir mindre og mindre, noe som er blitt en krevende utfordring. Moursund håper landlige kommuner etter hvert kjenner sin besøkelsestid og legger til rette for eneboligbygging med romslige tomter.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer