Borettslag på Facebook – vis aktsomhet

Gå til hovedinnhold

Borettslag på Facebook – vis aktsomhet

For å korte ned på avstanden mellom styre og beboere, velger mange borettslag og sameier å ha åpne Facebook-sider. Det stiller krav til administrering - ellers kan det fort bære galt av sted.

Flere og flere borettslag og sameier velger Facebook som kommunikasjonsplattform for å holde kontakt med beboerne. De fleste av oss er brukere av sosiale medier og dermed blir det en rask og effektiv måte å formidle beskjeder på. Dessverre er det slik med sosiale medier at ting kan bære galt av sted fortere enn man aner.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

- Det er normalt ikke noe problem for et sameie eller borettslag å bruke Facebook som kommunikasjonsplattform. Det man derimot må være oppmerksom på, er at noen bør administrere siden slik at dialogen og kommunikasjonen ikke bærer galt av sted. Det vil også være fornuftig å ha felles retningslinjer om hvordan brukerne skal kommunisere med hverandre på denne plattformen. Dessverre er det slik at enkelte er lite omtenksomme når de ferdes på nett, og vi hører stadig om tilfeller hvor folk føler seg uthengt på grunn av uenigheter som løftes frem foran alle som har tilgang til gruppen, sier advokat Karianne Listerud Lund i Huseiernes Landsforbund.

Publiserte bil med bilskilt

I et innlegg postet på et boligsameies Facebook-side i fjor ,ble en bileier hengt ut på grunn av en feilparkering. I innlegget som er publisert av boligsameiets styre står det skrevet: «Hvordan kan eier av denne bilen ha førerkort?!?!? Til deg som har denne som gjest - få bilen vekk med en gang! Det er innkjøring forbudt og parkering forbudt innenfor bommene våre- og hva i all verden får noen til å parkere foran avfallshus og blokkere de?»

Ettersom bildet ikke er sladdet har en beboer sporet opp bilens eier og publisert alle personopplysninger i kommentarfeltet. En annen beboer henger seg på og applauderer tiltaket med kommentaren «Til spott og spe».

Hus & Bolig har snakket med styreleder i det aktuelle boligsameiet som står inne for publiseringen av bildet.

- Denne bilen sperret for avfallsrommet til boligsameiet og den ble stående der veldig lenge. Vi klarte ikke å få tauet bort bilen ettersom den stod for vanskelig plassert. Vi har slitt med ureglementert inn- og utkjøring i sameiet tidligere, forteller styreleder som da så seg nødt til å gå hardere til verks for å få bort bilen.

Det endte med det omtalte innlegget på Facebook hvor sameiet i klare ordelag mente at bilen måtte fjernes omgående.

- Dersom det er ulovlig å publisere slike ting vil vi naturligvis fjerne innlegget, men inntil da står vi fullt og helt inne for at vi måtte gjøre det på denne måten i dette tilfellet, forteller styrelederen.

Det har ikke lyktes Hus & Bolig å komme i kontakt med eier av bilen for en kommentar.

Todelt problemstilling

Seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Slettmeg.no sier det å publisere slike bilder ikke nødvendigvis er ugreit selv om Facebook-gruppen ligger åpen for alle og det er lett å identifisere en synder.

- Det å få tak i denne informasjonen er jo ikke så vanskelig når bilen allikevel står parkert i sameiet. Informasjonen man finner ved å søke opp bilskiltet ligger offentlig tilgjengelig. Det er for eksempel ikke uvanlig å gå offentlig ut dersom en feilparkering fører til en slags sikkerhetsrisiko. Dette er jo noe som for eksempel skjer i mange andre tilfeller ellers også. Det kan for eksempel være feilparkeringer på Idrettsarrangementer. Så kan man spørre seg om dette virkelig skal fortsette å ligge der når bilen først er flyttet. Når bilen er flyttet bør bildet etter mitt skjønn tas vekk fordi det ikke skal være en gapestokk i all fremtid, sier Tessem.

Tessem mener man bør være varsom med å la ting bli liggende ute. Han advarer om at det er en fin grense mellom en nødvendig ytring i øyeblikket og det å la ting bli liggende ute lenge etterpå.

- Så kan man spørre seg om dette virkelig skal fortsette å ligge der når bilen først er flyttet. Jeg tenker at borettslaget har en god grunn til å publisere bildet i øyeblikket når bilen skaper et problem, men når den er flyttet bør bildet tas vekk fordi det ikke skal være en gapestokk i all fremtid. Dersom det blir liggende kan det grense over til sjikane og da kan ting plutselig bli ugreit, sier Tessem.

Sterk ytringsfrihet

- I Utgangspunktet gjelder ytringsfriheten og denne er grunnlovsfestet. Da den nye straffeloven kom i 2015, ble ærekrenkelser avkriminalisert, men man kan allikevel få et erstatningsansvar. Bakgrunnen for denne endringen var at ytringsfriheten skulle styrkes, forteller Karianne Listerud Lund.

Straffeloven rammer trusler. Dersom man truer med en straffbar atferd og det fremkaller alvorlig frykt, vil man altså kunne rammes av straffeloven. Det samme gjelder medvirkning til uttalelser som kan anses som trusler.

- I tillegg har man i straffeloven regler om privatlivets fred, der uttalelser som ikke er alvorlige nok til å være trusler kan komme inn under denne bestemmelsen. Men denne rammer dersom man «gjennom offentlig meddelelse krenker privatlivets fred». Dette kan være skremmende opptreden, plagsom og hensynsløs oppførsel på en offentlig plattform slik sosiale medier er, sier Listerud Lund.

Råder styrer til å vise aktsomhet

- Vårt klare råd til medlemmer er at vi ønsker at hver enkelt skal være litt varsom med hva man legger ut. Ting som er av offentlig interesse og er saklig er helt uproblematisk. Et bilde av et 17.- maitog kan jo være til allmennhetens interesse. Tar man derimot bilder av to som kysser på en benk er man inne i den private sfære dersom dette publiserer.

Listerud Lund er også tydelig på at man som administrator bør være flink til å overvåke siden slik at man ikke ender opp med tilfeller hvor kommentarfelt ender i direkte sjikanering.

- Man kan jo se for seg at man sitter med et redaktøransvar når man er administrator for en slik Facebook-gruppe. Jeg vil anbefale alle å bruke sunn fornuft når man kommenterer i sosiale medier, og styrene bør ha kontroll på diskusjoner som skjer inne på sidene.

Styrelederen i det omtalte boligsameiet sier de har valgt å ha en åpen profil fordi en fin Facebook-side kan være en god måte å vise frem boligsameiet på en positiv måte.

- Vi har tenkt at Facebook-siden vår kan være en fin reklamekanal for de som kanskje ønsker å bosette seg i sameiet vårt. Derfor har vi fokus på at siden skal være ryddig og pen, og uten negative innslag. Så ser vi at postene med disse bilene ikke nødvendigvis er så heldige, men i det store og det hele tror vi på at en positiv og fin Facebook-side som er åpen for alle er positivt i det lange løp, sier styrelederen.

- Men bryter ikke et slike sinte innlegg mot bileiere idyllen?

- Jo, det ser nok ikke helt bra ut, og jeg tror også at tiden er moden for å fjerne innlegg av den sorten som løses. Vi ønsker ikke at noen skal henges ut over lang tid.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer