VIN: Trives best mørkt og svalt

Gå til hovedinnhold

VIN: Trives best mørkt og svalt

Vinstativ på kjøkkenveggen, eget vinskap eller et mørkt og fuktig kjellerrom? Mulighetene er mange når vin skal oppbevares.

Rett før jul i fjor ble Steinar Hensmo i Fredrikstad ferdig med vinkjelleren han hadde drømt om i mange år. 600 flasker vin er behørig sortert etter geografi og årganger, og han har plass til enda 1 000 flasker.

 – Jeg har alltid vært levende opptatt av vin, helt siden jeg lovlig kunne drikke den og jeg 20 år gammel fikk aksjer i et fransk vinslott, men det er vanskelig å utfolde seg når man ikke har plass, sier 40-åringen. Da han og Ingrid Andersen kjøpte bolig sammen i 2011, håpet han det skulle by seg en anledning, men paret trengte areal til barnerom. Først i fjor så han en mulighet – mellom to boder i kjelleren.

 Rommet måler kun to ganger to meter, men er innredet etter alle kunstens regler.

 – Jeg hadde ikke lyst til å kjøpe vinskap. Synes det er litt stusselig. Og så må man opp i pris for å få et skikkelig skap som ikke vibrerer. Gamle kjellere er dessuten genialt for vin, sier Hensmo. Den eldste delen av huset er ei lita tømmerstue fra 1872. Kjelleren ble laget på 50-tallet da huset ble utvidet.

 – Her holder temperaturen seg konstant på 14 grader ved hjelp av et lite aggregat, det er mørkt og luftfuktigheten ligger på ca. 60 prosent, forteller han.

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!


Plank fra OBS

Vinelskeren hadde sett et bilde av en vinkjeller han kunne tenke seg.

 – Den var sikkert eid av en millionær, sier han med et smil.

 Mindre enn 20 000 kroner har det kostet å lage en vinkjeller som ligner. Tegninger ble laget med programvaren Autocad. Målene måtte være nøyaktige. Også alt snekkerarbeidet har Steinar Hensmo gjort selv. Benker og hyller er laget av eikeplank fra OBS. Vinreolene reiste paret til Danmark for å få. De er av merket «Trend» og var langt billigere der.

 – Nå koser’n seg, tenkte jeg, da han nesten var ferdig med arbeidet og stod og oljet eikeplankene, sier Ingrid Andersen.

 – Ja, det var gode timer, og veldig gøy, medgir samboeren. Skulle han kjøpt alt ferdig, antar han at det ville kostet ca. 120 000 kroner. Nå har han lovet et par venner å hjelpe dem å bygge tilsvarende.


Kan fort ødelegges

– Man trenger ikke vinkjeller selv om man har vin som hobby. Men all vin, også den som skal drikkes i løpet av kort tid, bør ligge mørkt og kjølig, sier Anniken England. Hun er utdannet vinkelner fra Kulinarisk Akademi i Oslo og er levende opptatt av foredlede druer. Hun har jobbet flere år i restaurantbransjen og på Vinmonopolet i Bergen, men nå studerer hun økonomi. Selv bruker hun klesskapet på soverommet til dyrebare dråper – hvis det ikke er for varmt ute. Vinstativ på kjøkkenet vil hun ikke anbefale selv om det kan se kjekt ut. En ukes oppbevaring på et lyst og varmt rom er nok til å få innholdet i en vinflaske til å endre karakter.

 – Høy temperatur, svingninger i temperaturen og lys påvirker innholdet i flasken på en negativ måte. Vinen vil modnes raskere hvis temperaturen er for høy. Blir vinen liggende lyst og varmt for lenge, kan også det som kalles madeirisering inntreffe. Det er en uønsket oksidasjonsprosess som gir bismak og dårlig farge, forklarer hun. Hvitvin og rosévin er spesielt utsatt for dette. Rødvin tåler mer og den er bedre beskyttet fordi flasken gjerne er mørkere, men flasken beskytter ikke mot direkte sollys. Det er særlig ultrafiolett lys som kan være skadelig for vinen.
 Det er ulike teorier om hva som er ideell temperatur og hva som er best. Tallene varierer fra 7 til 18 grader, men de fleste anbefaler mellom 10 og 13 grader. Du kan godt legge vinen, både rød og hvit, i kjøleskapet, men et vinskap er bedre hvis du vil lagre den over lengre tid.

 – Et vanlig kjøleskap kan bli litt kjølig hvis du også har mat der, og rister ofte noe når kompressoren slår seg av og på. Vin må behandles som en baby. Den trenger rolige og stabile omgivelser. Vibrasjoner kan være uheldig. Blir vinen utsatt for gjentatte vibrasjoner forstyrres vinens biokjemiske utviklingsprosess. Det er ofte vibrasjoner som er synderen når de beste og fineste vinene ikke når sitt høydepunkt, forklarer England.

 Med mindre flaskene har skrukork, bør de ligge.

 – Hvis korken tørker, vil det komme oksygen til i flasken. Bakterier vil da omdanne vinen til eddiksyre. Sur vin er ingen behagelig opplevelse. Det vet alle som har fått servert dårlig vin, sier hun.

 Ideell luftfuktighet i rom hvor vin skal lagres, er 60 – 70 prosent. Gamle kjellere er derfor svært godt egnet. Er man så heldig å bo i et eldre hus, trenger man bare noen hyller. Det finnes mye å velge mellom på markedet, men man kan like gjerne være kreativ og snekre selv.

 – Bare pass på at hyllene er solide. De må tåle vekten av flaskene! Og så må ikke flaskene rulle.

 Det siste kan enkelt løses med et lite knep. Surrer du litt Gladpac rundt flaskene kan de stables både i bredden og høyden.

Én ut, to inn

Vin blir ikke nødvendigvis bedre hvis den lagres. Beaujolais er en vintype som drikkes umiddelbart, mens den er helt ung. Andre typer, som for eksempel viner fra Bordeaux, er ofte svært lagringsdyktige. Det meste som selges på Vinmonopolet kan drikkes med en gang.

 – Poenget med lagring er å utvikle aromaen og få frem de bløtere garvestoffene i vinen, forteller England. Enkelte kvalitetsviner trenger å ligge i ro for å modnes, for å «åpne seg», som man sier. De trenger lagring for å oppnå potensialet sitt. 

 Hos Steinar Hensmo har hver eneste flaskekork fått en etikett med årstall på korken.

 – Det har jeg gjort for lettere å ha oversikt, forklarer han. På noen flasker står det 2014. De må drikkes i år. Andre er merket med 2015 eller 2018. Noen flasker skal få ligge helt til 2033. Da er han 59 år.

 – De flaskene er det bare Ingrid og jeg som skal dele, sier han og blunker til kjæresten.

 Har han flere flasker av samme type vin, kan han smake seg frem til hvor lenge vinen bør ligge. Har han kun én, må han lese hva andre mener.
 Hensmo er opptatt av mat og gode smaker. Derfor samler han ikke bare for å samle. Vinen skal drikkes. Men han praktiserer regelen «en ut, to inn».

 – Drikker du én, kjøper du to nye! Da kan det jo bli dyrt å ha fest, men vi liker å invitere på vin og god mat. Poenget med en kjeller er å ha flere årskull og litt å rutte med, påpeker han.


Viktig å systematisere

Anniken England forteller at mange som søker råd hos henne gjerne vil samle, men de har sjelden noen idé om hva de skal kjøpe. Hun påpeker at det er smart å være systematisk.

 – Vinsamling kan fort bli en dyr sport! Det kan være lurt å konsentrere seg om ett område til å begynne med. Bli kjent med produsenter, årganger, vær, klima og jordsmonn, råder hun. Man bør også ha en formening om hva slags prisklasse man vil operere i.

 Og så er det viktig å holde oversikt over hva man har og når vinen skal drikkes. Det finnes flere dataprogrammer for dette formålet, men et vanlig Excel-ark kan også være til god hjelp. Her kan man skrive opp land, atlasjon (område), årstall, produsent osv.

 – Det vil jo være ergerlig å glemme en vin man kanskje har betalt mange kroner for! ngs@huseierne.no

 
 
 
 
 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer