Utrygge designtrapper

Gå til hovedinnhold

Utrygge designtrapper

I Norge er vi på verdenstoppen når det gjelder fall i trapper. Designtrapper tar lite hensyn til sikkerhet.

- Arkitekter og designere tenker ofte på hva som ser lekkert ut - og ikke så mye på sikkerheten for brukerne. Ikke sjelden er hensynet til estetikk og hensynet til trygghet på kollisjonskurs, sier daglig leder i Skadeforebyggende Forum, Johan Lund, til Hus & Bolig.

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!


Ikke alltid brukervennlige

De lekreste trappene i interiørmagasinene er ikke alltid brukervennlige. En del av dem ville ikke en gang vært lov å sette opp her i landet fordi de ikke oppfyller kravene til sikring. I Norge må trapper med større høyde enn 50 cm ha rekkverk, med mindre de avgrenses av vegg eller lignende. Rekkverket skal være utformet slik at personer ikke utsettes for fare, og slik at barn ikke lett kan klatre over eller skade seg.

Vindeltrapper

Vindeltrapper er ofte både stilige og plassbesparende. Men vindeltrapper er også farligere enn andre trapper, fordi trinnene er så smale på det innerste. En tett, rett trapp med repos er det beste. Vil man være helt trygg, bør man unngå trapper mener Lund.

Sivilingeniør Sigurd Hoelsbrekken i Statens Bygningstekniske Etat sier til Hus & Bolig at ”god design” er blitt et utvannet begrep når det gjelder trapper.

God design

— Det å slenge ut en glasstrapp med gelender av hamp har ingenting med god design å gjøre, for å si det sånn. Tvert imot; det er å manipulere publikum og spille på deres trang til å løpe etter det de tror er design, sier Hoelsbrekken. Han mener at design tvert imot handler om et samspill mellom funksjonalitet, sikkerhet og estetikk.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer