Ut med julestjerna, inn med...

Gå til hovedinnhold

Ut med julestjerna, inn med...

... Primula! Orkidéer! Tulipaner! Det er enkelt å få sesongens nye potteplanter og snittblomster til å vare. Vi forteller deg hvordan.

Julestjernene som var så friske og fine da vi kjøpte dem i desember har mistet sin magiske glans i januar. Det er likevel ingen grunn til å gi dem fullstendig opp. Med jevnlig vanning lever de lenge.

— Jeg vet om noen som holdt julestjernene i live til sommeren, plantet dem ut og fikk ny blomstring på sensommeren, forteller planteviter og Anne Kari Skjørdal, som har flere hageblogger, blant annet Hagebo og Hageland-bloggen.  

— Men selv må jeg innrømme at jeg kaster dem når jula er over, legger hun til.

 

Primula blomstrer når du kjøper den og blomstrer bare en gang. Du trenger derfor ikke gjødsle den, den har nok med det som er i potten fra produsentens side.

Primula

For når januar kommer og julepynten ryddes unna vil vi gjerne ha inn noe nytt og friskt. Nå flommer butikkene over av den fargesterke primulaen. Primula tåler dyrking i litt kjøligere klima, og er derfor blitt en typisk januar-plante her i Norge.

— Primulaen skal nesten tørke opp mellom hver vanning. Da trives planten best, og dessuten minimerer du risikoen for bananfluer – de trenger nemlig fuktighet for at larvene skal kunne utvikle seg, sier Skjørdal.

Primulaen bør stå lyst, gjerne i vinduskarmen. Da får de fin farge.  

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!

 

Vanne på skåla

— Det er fyringstid og de fleste av oss har tørr luft inne på denne årstiden. Da er det ekstra viktig å vanne potteplantene på skåla. Ikke bare kan de da trekke til seg det vannet de trenger, men de får også litt vanndamp som de trives godt med, sier Skjørdal.

Har du potten i en potteskjuler med leca kan du vanne direkte på lecaen. Skjørdal anbefaler også oasis i bunnen av potteskjuleren. Den kan mettes godt med vann og fungerer som et vannreservoar for planten.

 

Fredsliljen sier ifra når den er tørst.

 

Fredslilje som vannmåler

Er du av dem som glemmer det daglige potteplante-stellet, anbefales du å gå til innkjøp av en fredslilje. Dette er nemlig en plante som er veldig flink til å si ifra når den trenger vann. Når den blir tørst henger den trist med bladene.

— Når du ser at du må vanne fredsliljen tar du bare med de andre, også. Slik blir det lettere å huske vanningen, sier Skjørdal. Som legger til at orkideen selvsagt må holdes utenom. Ett eggeglass med vann i uken, samt dagslys fra et østvendt vindu der solen ikke står direkte på, er det som skal til for å gjøre orkideen glad og sprek.

— En tommelfingerregel er at jo tykkere blader planten har, jo lengre kan den stå uten vann. Kaktus og sukkulenter har for eksempel veldig tykke blader og holder jo svært lenge, sier Skjørdal. I den andre enden av skalaen finner vi for eksempel hortensiaen. Den trenger mye vann for å trives.

 

Hortensiaen trenger mye vann.

 

Snittblomstene

På denne tiden er det også fint å fylle tomrommet etter julepynten med snittblomster. For å få dem til å vare lengst mulig finnes det noen triks:

— Gi dem et nytt snitt dersom det ikke akkurat er blitt gjort i butikken. Bruk holdbarhetsmiddelet fra butikken, og sett blomstene kjølig om natten, råder planteviteren oss. Dersom blomstene fortsatt er fine etter ca. fire dager kan det være lurt å snitte dem på nytt, samt å skifte ut vannet med nytt vann med holdbarhetsmiddel i. Da bør de kunne stå tre-fire dager til.

Snittblomster fungerer ofte fint for allergikere. Mange som er følsomme for potteplanter og andre planter tåler roser og tulipaner godt.

 

Tulipaner kan passe for allergikere.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer