Tapetserer med betong

Gå til hovedinnhold

Tapetserer med betong

Tom Haga i Stavanger ønsket seg betongvegg i stuen. Han fotograferte en støpt vegg og klistret bildet opp på veggen.

Tom Haga så for seg en omstendelig byggeprosess. Betongvegg var ikke så helt enkelt, siden huset han bodde i var bygget av tre.  Men så kom han på at han kunne fotografere en støpt vegg og klistre bildet opp på veggen som tapet.

Reklamefotografen har det siste halvannet året fotografert mer og mer betong. I Stavanger oppsøker han rå og rustikke vegger med spor av forskalingsmaterialer, gjerne betongoverflater med synlige sprekker og skjøter, og fester dem til minnebrikkene med et kamera til en halv million kroner.

- Det ser enkelt ut, men for å få den oppløsningen som skal til for å kunne lime bildene opp på veggen, må kvaliteten være ekstremt god. Det er ikke mulig å få frem støpeskjøter og detaljer uten ekstrem høy oppløsning, forteller han. Derfor må han ta svært mange bilder og så sy dem sammen til ett kjempebilde i etterkant.

Haga måtte lete før han fant utstyr som kunne transformere bildene over til tapet, men i Tyskland fant han både maskinvare som kunne lage digital print og en tapetkvalitet han er fornøyd med.

- Jeg valgte å satse på vinyl. Kvaliteten er ekstremt god. Det er egentlig en våtromstapet, så den kan godt brukes på badet, forteller han. Han synes også overflaten formidler styrken og plastisiteten i betongen på en god måte.

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!

 

Sprer seg via interiørblogger

Rå og rustikke betongvegger appellerer tydeligvis til mennesker over hele verden, for bestillingene strømmer på. Da Tom Haga hadde tapetsert sin egen stue, la han bildet av veggen ut på en Facebook-side. Raskt snappet et interiørblad i Sverige opp nyheten, og etter en reportasje i Elle interiør tok det helt av. Det er halvannet år siden. Fortsatt sprer nyheten om betongvegg-tapet seg som ild i tørt gress via interiørblogger på nettet.

- 95 prosent av bestillingene kommer fra utlandet, forteller Haga. Han har ingen nettbutikk, bare en nettside – concretewall.no/ – og han tar i mot oppdragene via e-post. Daglig får han henvendelser fra både private og profesjonelle aktører i New York, India eller andre steder langt borte. Foreløpig har han ikke brukt særlig mye krefter på markedsføring. Betongveggene selger seg selv. Stavangerfotografen kunne ha levd av tapetproduksjon, men trives også med reklameoppdrag.

 

Skreddersøm

Kundene må levere eksakte mål på veggen de vil ha dekorert, og så skreddersyr Stavanger-mannen tapetene til hver enkelt kunde. Bildene printes ut i Tom Hagas eget atelier som ruller opp til 125 cm i bredden og 25 meter i lengden. Ikke noe mønster repeteres. Det man fester på veggen er rett og slett et vegg-til-vegg bilde.

Tapetet festes med standard tapetklister. Lister anbefales ikke.

- De ødelegger bare inntrykket av at man ser en virkelig betongvegg, påpeker Haga. Det skal jo helst se ekte ut.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer