Velg sikker belysning på badet

Gå til hovedinnhold

Velg sikker belysning på badet

Nordmenn er opptatt av design. Men lar du design gå foran sikkerhet på badet, kan det i verste fall bli livsfarlig.

- Feil type downlight i dusjen kan i verste fall føre til strøm gjennom hjertet. Bruk fagfolk. De vet hvilke lamper som kan brukes hvor. Det er dessuten svært begrenset hva menigmann har lov til å gjøre selv, sier Tore Ledaal, seksjonsleder for lys og komponentavdelingen i Nemko.

Fagsjef Cato Karlsen i Fagrådet for våtrom (FFV) synes mange nordmenn er for naive.

- Lys er en utfordring når bad skal pusses opp. Mange velger ut fra design, uten å sjekke om produktene er dokumentert i forhold til norske regler, sier han. I verste fall kan naiviteten føre til strøm på avveie. Hvis sluket rister når man bruker vannkranen, er det for eksempel et svært dårlig tegn.

- Det skal veldig lite strøm til for å ta livet av et menneske, så dette bør man ikke leke med. Feil kapslingsgrad i baderomslamper kan skape jordfeil, nevner Karlsen som eksempel på at en tilsynelatende uskyldig sak som feil lampetype, kan bli livsfarlig.

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!

 

Egne krav i Norge

En del privatpersoner velger selv å skifte ut baderomslampene sine med noe nytt og mer moderne – uten å tenke over risikoen. Så hvordan kan du være sikker på at den nye lampen er trygg, og at den egner seg i det området av badet du vil ha den?

Byggebransjens våtromsnorm stiller strenge krav til produkter som membran, våtromspanel og sluk, men omfatter ikke det elektriske anlegget. Her er det i stedet CE-merke og nasjonale forskrifter som gjelder, og disse er ikke så lett tilgjengelige for menigmann.

- Fordi byggeskikken i Norge er annerledes enn i mange andre land, har vi nasjonale tilleggskrav som skal oppfylles i tillegg til CE-merket. Bruk av trevirke betyr for eksempel at det blir mer bevegelse i konstruksjonene her til lands, sier Karlsen.

 

Elektrikeren bestemmer

Er lampen du ønsker deg Nemko-godkjent, vet du at de europeiske og nasjonale kravene er dokumentert eller testet ut. Å få N-merket på et produkt, er imidlertid en merkostnad som får mange produsenter til å la være. Da blir det opp til elektrikeren å vurdere om lampen du har kjøpt, er trygg nok til at han vil montere den, og at den passer i det området av badet du hadde tenkt deg.

Kravene til en lampe inne i dusjen er for eksempel mye strengere enn til en taklampe som skal stå et stykke unna.

Etter montering vil elektrikeren gi deg en samsvarserklæring som viser at arbeidet er utført i henhold til forskriftene, og at han eller hun står ansvarlig. Dette er viktig å kunne vise frem når du for eksempel skal selge huset. Da kan kjøper være trygg på at lampene er sikre, og at arbeidet er gjort av en fagperson.

 

Lett å velge feil

- Det kan være fort gjort å velge feil lampetype. Siden Norge har spesielle regler, kan det være vanskelig å handle for eksempel på nettet, sier belysningsrådgiver Christina Løchen hos lysforhandleren Ifø Electric. De selger kun utstyr via installatører.

Ønsker du likevel å handle designvarer fra utlandet, bør du sette deg godt inn i norsk regelverk først. Da unngår du å stå der med en lekker italiensk baderomslampe elektrikeren nekter å montere.

(Saken fortsetter under bildet.)

SPENNENDE: Godt lys kan løfte badet til nye høyder. Foto: Ifø Electric.

Løft badet med riktig lys

Godt lys kan løfte et middels baderom til nye høyder, og fremheve det nyoppussede.

- Det kan være en utfordring å finne det lyset man ønsker seg til badet, når det samtidig skal være godkjent for norske forhold. Men umulig er det ikke, sier belysningsrådgiver Christina Løchen hos Ifø Electric. Hun oppfordrer den kresne kunden til å lese seg opp på IP-verdier og våtromssoner, og gå på aktiv leting etter godbitene.

- Godt og nok lys er viktig på badet. Mange legger mye penger i dyre fliser og andre materialer. Godt lys fremhever dette, og gjør at badet skinner. Vann og krom fremheves. Man får mer av spa-følelsen, blant annet ved bruk av downlights. En vanlig, enslig taklampe klarer ikke dette, sier hun.

12 volts downlight i taket er blitt svært vanlig. Det gir bedre effekt enn 230 volt. På et mindre bad plasseres downlightene gjerne ved vasken, slik at lyset faller foran ansiktet. På et stort bad kan man gjerne ha downlight også ellers i taket. Det gir et godt og jevnt opplyst rom – men krever dimmer slik at du kan justere lysmengden og få den stemningen du ønsker deg.

Kreative muligheter

Downlights alene gir imidlertid ikke det speilbildet du ønsker deg.

- For å unngå skyggevirkning i ansiktet bør du også ha motlys, som peker mot deg, tipser Løchen.

Det vanlige er å montere en lampe på hver side av speilet. Er speilet stort, kan du montere lys over det, eller du kan felle lys inn i selve speilet. Hvis du tar en runde til ulike lysfirmaer, vil du oppdage at det fins mange kreative muligheter – også til innfelte badekarlys, lysende dusjvegger, gulvlys og mye mer. LED har blitt mer og mer utbredt på bad, blant annet fordi de er enklere og tryggere å bruke i våtsoner.

Et annet tips er å dele inn badet i ulike soner, hvis det har litt størrelse.

- Det er fint å kunne skru av noe lys, og bare beholde for eksempel gulvlys, nisjelys eller nattlys. Det kan gi spennende effekter, og være praktisk – for eksempel om natten. Bruker du en LED-lampe til nattlys, trekker det såpass lite strøm at du med god samvittighet kan la den stå på.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer