Velg sikker belysning på badet

Nordmenn er opptatt av design. Men lar du design gå foran sikkerhet på badet, kan det i verste fall bli livsfarlig.

- Feil type downlight i dusjen kan i verste fall føre til strøm gjennom hjertet. Bruk fagfolk. De vet hvilke lamper som kan brukes hvor. Det er dessuten svært begrenset hva menigmann har lov til å gjøre selv, sier Tore Ledaal, seksjonsleder for lys og komponentavdelingen i Nemko.

Fagsjef Cato Karlsen i Fagrådet for våtrom (FFV) synes mange nordmenn er for naive.

- Lys er en utfordring når bad skal pusses opp. Mange velger ut fra design, uten å sjekke om produktene er dokumentert i forhold til norske regler, sier han. I verste fall kan naiviteten føre til strøm på avveie. Hvis sluket rister når man bruker vannkranen, er det for eksempel et svært dårlig tegn.

- Det skal veldig lite strøm til for å ta livet av et menneske, så dette bør man ikke leke med. Feil kapslingsgrad i baderomslamper kan skape jordfeil, nevner Karlsen som eksempel på at en tilsynelatende uskyldig sak som feil lampetype, kan bli livsfarlig.

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!

 

Egne krav i Norge

En del privatpersoner velger selv å skifte ut baderomslampene sine med noe nytt og mer moderne – uten å tenke over risikoen. Så hvordan kan du være sikker på at den nye lampen er trygg, og at den egner seg i det området av badet du vil ha den?

Byggebransjens våtromsnorm stiller strenge krav til produkter som membran, våtromspanel og sluk, men omfatter ikke det elektriske anlegget. Her er det i stedet CE-merke og nasjonale forskrifter som gjelder, og disse er ikke så lett tilgjengelige for menigmann.

- Fordi byggeskikken i Norge er annerledes enn i mange andre land, har vi nasjonale tilleggskrav som skal oppfylles i tillegg til CE-merket. Bruk av trevirke betyr for eksempel at det blir mer bevegelse i konstruksjonene her til lands, sier Karlsen.

 

Elektrikeren bestemmer

Er lampen du ønsker deg Nemko-godkjent, vet du at de europeiske og nasjonale kravene er dokumentert eller testet ut. Å få N-merket på et produkt, er imidlertid en merkostnad som får mange produsenter til å la være. Da blir det opp til elektrikeren å vurdere om lampen du har kjøpt, er trygg nok til at han vil montere den, og at den passer i det området av badet du hadde tenkt deg.

Kravene til en lampe inne i dusjen er for eksempel mye strengere enn til en taklampe som skal stå et stykke unna.

Etter montering vil elektrikeren gi deg en samsvarserklæring som viser at arbeidet er utført i henhold til forskriftene, og at han eller hun står ansvarlig. Dette er viktig å kunne vise frem når du for eksempel skal selge huset. Da kan kjøper være trygg på at lampene er sikre, og at arbeidet er gjort av en fagperson.

 

Lett å velge feil

- Det kan være fort gjort å velge feil lampetype. Siden Norge har spesielle regler, kan det være vanskelig å handle for eksempel på nettet, sier belysningsrådgiver Christina Løchen hos lysforhandleren Ifø Electric. De selger kun utstyr via installatører.

Ønsker du likevel å handle designvarer fra utlandet, bør du sette deg godt inn i norsk regelverk først. Da unngår du å stå der med en lekker italiensk baderomslampe elektrikeren nekter å montere.

(Saken fortsetter under bildet.)

SPENNENDE: Godt lys kan løfte badet til nye høyder. Foto: Ifø Electric.