Elektrisk arbeid – lovlige reparasjoner

Gå til hovedinnhold

Elektrisk arbeid – lovlige reparasjoner

Vet du hva du har lov til å gjøre hjemme av elektriske installasjoner og reparasjoner, og hva du må overlate til fagfolk?

BYTTE UT? Ikke alle lamper kan skiftes selv. Foto: Rikke Åserud
BYTTE UT? Ikke alle lamper kan skiftes selv. Foto: Rikke Åserud

I Norge har vi et nokså strengt regelverk for hva du har lov til å gjøre selv og hva du må overlate til fagfolk når det kommer til det elektriske i huset. Grunnen er lovgivernes ønske om å ivareta folks sikkerhet. Ufaglærte kan fort representere en fare for både seg selv og andre dersom de får være kreative i det elektriske anlegget i huset.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

 

Lampen

Men noen ting har også vi som ikke er utdannet elektrikere lov til å fikse. For eksempel har vi lov til å reparere taklampen når den går i stykker – så sant den henger i takkrok eller lignende, og er koblet til kroneklemme («sukkerbit») eller stikkontakt. Lampen må imidlertid ikke være en del av den faste konstruksjonen. Men hva betyr dette i praksis – at en lampe er en del av den faste konstruksjonen?

- Helt kort og enkelt forklart er det slik at en lampe som henger på en spiker eller skrue kan du koble opp selv, og du kan også sette på støpslet til lampen. Men med en gang du må begynne å skru ut tre skruer fra en vegg eller fra taket for å få løsnet lampen – der går grensen. Da er det en del av den faste konstruksjonen der fagmannen må inn. Downlights er for eksempel ikke noe du skal forsøke å reparere eller montere som ufaglært, sier serviceelektriker Nils Kristian Sunde. Han har jobbet med elsikkerhet i en årrekke, og er daglig leder i NK Elektriske, som blant annet gjør el-sjekker i bolighus.

 

Bytte deksel

Av andre ting du som ufaglært kan foreta deg oppsummerer Sunde dem slik:

- Du kan bytte dekslet som sitter på stikkontakten på veggen, og koble på støpsel på komfyr eller vaskemaskin eller lignende. Det er helt kort og enkelt oppsummert de tingene du har lov til. I min jobb møter jeg dessverre mange ivrige sjeler som skal spare noen kroner på å gjøre ting selv – men det blir innmari dyrt når det blir feil, sier Sunde.

Han påpeker at det ikke nødvendigvis bare er huseier som gjør ting feil, men også billig, ufaglært arbeidskraft som kommer inn og gjør ting de ikke har greie på.

- Det er mange med mye håndverkskunnskap, men på dette området hjelper det ikke med bred kunnskap hvis du mangler den spesifikke kunnskapen som har med elinstallasjoner å gjøre, sier Sunde.

 

Ikke legg varmekabler selv

På Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sine nettsider www.sikkerhverdag.no advarer direktoratet spesielt mot å prøve å legge fastmonterte varmekabler hvis man ikke er faglært. Mange kan være fristet til å gjøre denne jobben selv, for så å få hjelp med tilkoblingen fra fagmann. Men dette er ikke lov. Elektriker skal både legge varmekablene, montere og koble dem til.

Er ikke elarbeidet fagmessig utført, kan du få varmegang, som igjen kan lede til brann. Hvis forsikringsselskapet kan bevise at det har vært ikke-faglærte på ferde, kan forsikringen forkortes. Da risikerer du å ikke få dekket skadene.

 

Be om samsvarserklæring

Når du får hjelp av elektriker skal du alltid få en samsvarserklæring som dokumenterer arbeidet. Dersom du ikke får dette automatisk tilsendt fra elektriker, så husk å be om det. Det er din plikt som huseier, og eier av det elektriske anlegget i boligen, å ta vare på disse dokumentene. Dette er blant annet for å sikre deg juridisk dersom skader og problemer oppstår i etterkant.

            - Vi har dessverre sett at noen lager forfalskninger av samsvarserklæringer. Men dette er dokumenforfalskning som det heldigvis slås hardt ned på i lovverket, sier Sunde.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer