Skatteplikt ved salg i Spania

Gå til hovedinnhold

Skatteplikt ved salg i Spania

Skal du kjøpe eller selge bolig i varmen lønner det seg å holde hodet kaldt. Skaffer du profesjonell hjelp før du handler kan du unngå overraskelser.

Det er fort gjort å trå feil både når du skal kjøpe og selge ferieleilighet eller bolig i utlandet. Du kan spare både penger og frustrasjoner hvis du kontakter en advokat tidlig i prosessen. Etter norske skatteregler kan du for eksempel selge et hus eller en leilighet skattefritt hvis du har eid og brukt den som egen bolig i minst ett av de siste to år. Er det en feriebolig, må du ha brukt den fem av de siste åtte årene. I Spania er det skatteplikt ved salg, uansett eiertid.

- Frem til 31.12.06 var det 35 prosent gevinstbeskatning for utlendinger som solgte feriebolig i Spania. Dette ble endret fra og med 1. januar 2007 til 18 prosent, opplyser advokat Henrik Lund i Advokathuset som holder til i Mandal og Lyngdal.

- For de som anskaffet ferieboligen før 1986, eller mellom 1987 og 1994, gjelder egne regler som gir en meget gunstigere gevinstbeskatning enn de nevnte 18 prosent.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

 

Arv kan gi sjokkskatt

Det er ikke sikkert familien din får nyte godt av ferieboligen i utlandet når du en gang faller fra. Skatten i forbindelse med arv er nemlig skyhøy i enkelte land, og har du bolig i Spania kan arvingene raskt få kostnader på flere millioner.

- Det er mange misforståelser blant nordmenn når det gjelder arveavgift i utlandet. I Norge er det vanlig at ektefeller får sitte i uskifte, og slipper skattlegging. I Spania er det ingen bønn. Skatten skal betales uansett, sier Håkon Hansen, viseadministrerende direktør og leder privatbank i DnB NOR Luxembourg. Mange tror også at alt ordner seg hvis de har testamente, eller hvis det er opprettet et eget selskap. Heller ikke da slipper man arveavgift.