Skatteplikt ved salg i Spania

Gå til hovedinnhold

Skatteplikt ved salg i Spania

Skal du kjøpe eller selge bolig i varmen lønner det seg å holde hodet kaldt. Skaffer du profesjonell hjelp før du handler kan du unngå overraskelser.

Det er fort gjort å trå feil både når du skal kjøpe og selge ferieleilighet eller bolig i utlandet. Du kan spare både penger og frustrasjoner hvis du kontakter en advokat tidlig i prosessen. Etter norske skatteregler kan du for eksempel selge et hus eller en leilighet skattefritt hvis du har eid og brukt den som egen bolig i minst ett av de siste to år. Er det en feriebolig, må du ha brukt den fem av de siste åtte årene. I Spania er det skatteplikt ved salg, uansett eiertid.

- Frem til 31.12.06 var det 35 prosent gevinstbeskatning for utlendinger som solgte feriebolig i Spania. Dette ble endret fra og med 1. januar 2007 til 18 prosent, opplyser advokat Henrik Lund i Advokathuset som holder til i Mandal og Lyngdal.

- For de som anskaffet ferieboligen før 1986, eller mellom 1987 og 1994, gjelder egne regler som gir en meget gunstigere gevinstbeskatning enn de nevnte 18 prosent.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

 

Arv kan gi sjokkskatt

Det er ikke sikkert familien din får nyte godt av ferieboligen i utlandet når du en gang faller fra. Skatten i forbindelse med arv er nemlig skyhøy i enkelte land, og har du bolig i Spania kan arvingene raskt få kostnader på flere millioner.

- Det er mange misforståelser blant nordmenn når det gjelder arveavgift i utlandet. I Norge er det vanlig at ektefeller får sitte i uskifte, og slipper skattlegging. I Spania er det ingen bønn. Skatten skal betales uansett, sier Håkon Hansen, viseadministrerende direktør og leder privatbank i DnB NOR Luxembourg. Mange tror også at alt ordner seg hvis de har testamente, eller hvis det er opprettet et eget selskap. Heller ikke da slipper man arveavgift.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer