Radon: Enklere måling

Gå til hovedinnhold

Radon: Enklere måling

Nå kan du raskt finne ut om det er for høye radonverdier i boligen.

LITEN OG NETT: Radonmåleren er ikke større enn en gammeldags mobiltelefon, og er i følge Erlend Bolle i Corentium designet for å være enkel og brukervennlig.

Ifølge legenden ble kanarifugler i bur brukt som ”gassalarmer” i tyske gruver på 17- og 1800-tallet. Dersom fuglene i gruvegangene sluttet å synge, betydde dette at det var slutt på surstoffet, og arbeiderne måtte komme seg ut. Historien har gitt den digitale radonmåleren ”Canary” navnet.

— Tanken bak denne radonmåleren er at den skal være brukervennlig, enkel og presis. Slik kan huseier ha full kontroll over målingen selv, sier Erlend Bolle, produktutviklingssjef i firmaet Corentium.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

 

Fra analogt til digitalt

Tradisjonelt måles radonverdier med sporfilm over flere måneder. Sporfilmen er en liten plastbit i en boks.

— Når radon henfaller, dannes alfapartikler som lager hull, eller spor, i filmen, forklarer Bolle. Etter noen måneder avsluttes målingen, og filmen må sendes til et laboratorium som kan telle sporene og derfra slutte hvor stor radonkonsentrasjonen er.

— Prosessen kan sammenlignes med fotografiet. Tidligere brukte man filmrull og måtte sende den inn til fremkalling. Canary er radonmålingens ”digitalkamera”, forklarer Bolle. Måleren, som er på størrelse med en mobiltelefon, har en digital sensor som registrerer når den blir truffet av alfapartikler. Opplysningene lagres og bearbeides i måleren, og kan leses av umiddelbart av hvem som helst. Dagsgjennomsnitt, ukesgjennomsnitt og gjennomsnitt over hele måleperioden er blant opplysningene som kommer opp på skjermen.

— Vi har inntrykk av at mange kvier seg for å måle radonnivåer hjemme fordi det oppfattes som en langtekkelig, tungvinn og dyr prosess. Mange frykter også at andre skal få tak i informasjonen om at de har for høye radonverdier i boligen, og at de må igangsette dyre tiltak. Med Canary håper vi terskelen for å måle vil senkes betraktelig, sier Bolle.

Måleren skal være like nøyaktig som vanlig, tradisjonell sporfilm.

 

Enkelt å sjekke flere rom

Nordberg er ett av områdene i Oslo hvor det er stor fare for radon. Da Gaute Borgå Asserson fikk tilbud om å kjøpe sporfilm fra en dørselger, slo han derfor til, og la filmen i kjelleren. Der lå den i seks måneder før han fikk sendt den inn til fremkalling. Radonmengden lå rundt fem hundre becquerel.

— Det er jo for mye. Men vi har ingen oppholdsrom i kjelleren, og jeg begynte å lure på hvordan det var i resten av huset. Da kom jeg over Canary, og fant ut at den passet mitt behov for å sjekke flere rom. Den er lett å flytte fra sted til sted, og jeg kan selv lese av både gjennomsnittsverdier og se hvordan det varierer ettersom hvor mye vi lufter og så videre, sier Asserson.

 

Vil teste tiltak

Han tar de høye radonverdiene i kjelleren med ro. Canary viser dessuten at verdiene i stua og andre oppholdsrom er langt lavere.

 — Vi skal gjøre noe med problemet. Men det er ikke prekært, og jeg har lyst til å finne en enkel, men god løsning; ikke bare hoppe på en eller annen dyr, komplisert installasjon, sier Asserson, som tror mye vil være løst ved å få bedre gjennomlufting i kjelleren.

— Om jeg ordner det med noen enkle ventiler, et lufterør eller rett og slett flere åpne vinduer, har jeg ikke bestemt meg for ennå. Men det fine er at nå kan jeg teste ut litt med egne tiltakt først. Om jeg absolutt ikke får det til, kan jeg få hjelp fra eksperter. Men prosessen føles lettere, og mer under min kontroll, nå når jeg enkelt kan sjekke effekten av tiltakene selv, sier Asserson.  

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer