Vår i hagen

Gå til hovedinnhold

Vår i hagen

Våren er til for å nytes, og ennå er det en stund til den store hagesesongen virkelig starter. Men noe kan du begynne med nå.

Gjødsling av plenen, rosebeskjæring, klipping av stauder og planting i krukker. Mai måned er godt i gang, og mange steder i landet kan grønne fingre endeleig begynne å pusle litt i hagen. 

Våren er likevel en tid for å kose seg litt og planlegge hagesesongen, og det er ingen grunn til å stresse helt ennå. Det er tross alt ikke så lenge siden snøen lavet ned på Østlandet. 

– Du har fortsatt god tid. Å så, for eksempel, er det faktisk viktig at du ikke begynner med for tidlig, sier Tove Ladstein hos Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

280 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseierne. Klikk her for å bli medlem du også!

Hun trekker frem at sterk vårsol mens det fremdeles er tele i bakken kan skape problemer for hekk og trær.

– Mange trær som vi tror dør av kulda, dør faktisk av tørke på grunn av vårsola. Bruk øynene litt på våren, og dekk gjerne til tujahekken og øverste del av planter og trær med striesekker eller lignende, tipser hun.

Kalk og gjødsel

Både planter og gress trenger næring. Ladstein mener bruken av kalk har vært betydelig overdrevet i norske hager. Ønsker du deg en plen som vinner over mosen, er det viktigere med gjødsel.

– Vent med gjødsel til gresset faktisk gror. Du bør tilføre gjødsel jevnlig, og gjerne mer enn du tror gjennom hele sommeren. Gi gress og planter godt med mat, sier hun.

Er du en av dem som sverger til kalking av plenen bør du gjøre det nå på våren, gjerne i fuktig vær eller oppå snøen.

– Gå også gjerne over plenen med en rive og få luftet opp en del av mosen, sier Ladstein.

Spirer og gror

Det er ennå mye det er for tidlig å plante. Men er du ivrig etter å se fargerike blomster spire og gro finnes det flere blomster som tåler litt kuldegrader og som kan plantes i krukker. 

– Ta de heller inn hvis det skulle bli veldig kaldt. Krukker med stemor i gir deilig vårstemning. Tusenfryd og ranunkler kan også tåle litt kulde, men ikke tele, sier Ladstein. 

Og når du finner frem krukkene fra i fjor bør du først som sist gi dem en liten rengjøring før du begynner å plante.

– Når vi setter blomster i vann innendørs begynner vi med rene vaser. Det bør gjelde ute også, sier Ladstein.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer