Unngå husveggen med ugressbrenneren

Gå til hovedinnhold

Unngå husveggen med ugressbrenneren

Pass på å ikke bruke ugressbrenneren for nære husveggen. Skulle uhellet være ute, kan du risikere lavere utbateling fra forsikringsselskapet.

Foto: Roar Grønstad / KLP
Foto: Roar Grønstad / KLP

En ugressbrenner var årsaken til brannen som gjorde store skader på Ringve musikkhistoriske museum i Trondheim i fjor. Ettersom slike produkter selges i stadig flere butikker kan det fort bli flere, frykter seniorrådgiver Thomas Nilsen i KLP Skadeforsikring.

- Vi ser fra tid til annen at folk tenner på gresset for å få friskere og grønnere gress, og plutselig tar en vindkast tak i flammene og setter fyr på nabogarasjen. En ugressbrenner kan også skape problemer hvis den brukes for nære bygg, sier han.

Nilsen advarer mot å bruke brennerne for nærme huset og på gressplen, og understreker at de kun bør brukes på asfalt og mellom steinheller.

- Er gresset høyt og tørt og det tar fyr, kan brannen fort spre seg helt bort til huset. Flammene kan bli like høye som lengden på gresstråene langs husveggen.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Forventer forsiktighet

Nilsen påpeker at det er strenge sikkerhetsforskrifter til bedrifter og oppdragsgivere som skal utføre såkalte «varme arbeider», altså bruk av åpen flamme, varmluftutstyr, sveise-, skjære-, og slipeutstyr.

Det finnes ingen slike regler for privatpersoner, men Nilsen sier de forventer at deres kunder er forsiktige når det gjelder denne typen arbeid.

- Det å utvise forsiktighet rundt åpne flammer er et must, sier han.

- Nå går vi jo sommeren i møte, og vi vet ikke ennå om den blir varm og tørr eller kald og våt. Vi håper jo naturligvis på det første, men da er det også viktig å være ekstra forsiktig med alt som spruter gnister og åpne flammer.

Kan få en overraskelse

Skulle det oppstå en brann etter bruk av ugressbrenner eller andre lignende redskaper, kan du ifølge Nilsen potensielt få deg en ubehagelig overraskelse når forsikringsoppgjøret kommer.

- Du vil naturligvis få forsikring, men det vil også gjøres en aktsomhetsvurdering. Har du vært uaktsom og burde visst bedre kan du risikere å få mindre utbetaling, sier han.

Han har noen råd for å fjerne ugress som vokser inntil huset:

  • Har huset lav høyde på grunnmuren, finnes det bedre alternativer til å kvitte seg med ugress enn brennere. Ta kontakt med hagesenteret ditt.
  • Har huset høy grunnmur og du bruker gass- eller propanbrenner, må du ha slukkemiddel klart til bruk.
  • Ser du at det stikker gnist eller flamme opp under trepanelet, avslutt brenningen umiddelbart og dusj over med vann. Få gjerne sprayet litt opp i luftespalten under trepanelet også.
  • Hold stedet under oppsikt et par timer. Er du i tvil, kontakt brannvesenet.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer