Stue uten tak

Gå til hovedinnhold

Stue uten tak

Nordmenns interesse for innredning lar seg ikke lenger stoppe av husets vegger. Nå skal vi ha med hele stua ut.

STILREN UTESTUE: Med sofagruppen Huk fra Skeidar, et uteteppe, salongbord, lykter og peis, er det bare taket og noen vegger som mangler før et ekstrarom i hagen er komplett. Foto: Skeidar.

Spisebord, stoler og en falmet parasoll. Det som i mange år var uteplassens enerådende møblering har de siste årene fått sterk konkurranse – fra møbler som før var forbeholdt rommene inne i huset.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.


Nye møbler for utebruk

— Vi ser mer og mer en tendens til at folk vil ha med stua ut. Ikke bare vil vi ha utesofa, men vi tar gjerne med et salongbord, gulvteppe, lamper og varmelamper, også, sier Bente Grønlund som jobber med administrasjon, innkjøp og salg på Ballerud Hagesenter i Bærum. Hagesenteret har vel 10 000 kvadratmeter salgsareal til hagemøbler, og mener å være verdens største på området. Og når vi først snakker om størrelse; det er heller ikke noe å si på omfange til en stor del av møblene i denne butikken. Blant prakteksemplarene er en sofagruppe med plass til, tja, tolv-fjorten velvillige mennesker, kanskje? Prisen på 120 000 kroner kan man vel heller ikke akkurat kalle liten. Sofaen står utstilt sammen med et tilhørende lavt salongbord, et teppe, og en overdådig stålampe – ting som skal komplettere sofaen for den perfekte uteplassen.

DYR MORO: På Ballerud Hagesenter i Bærum er det noe for enhver smak - og lommebok. Denne sofagruppen må du bla opp 120 tusenlapper for. Foto: Rikke Åserud.


Nytt rom

Det er imidlertid ikke bare Ballerud Hagesenter som har lagt merke til at folk vil ha med seg inne ut, og trenden er slett ikke bare forbeholdt folk med altfor tykke lommebøker.  I en stor, nordisk undersøkelse Plantasjen har foretatt, kommer det frem at en stor andel av oss nå tenker nytt om uterommet.  

— Ute er det nye inne; nå innreder vi hagen som om den var et rom. Grensene mellom ute og inne viskes ut, sier Kenneth Ingebretsen, gartner på Plantasjen i Skedsmo.


Andre krav

Hagetrendene svinger saktere enn interiørtrendene, men etter mange år i bransjen merker Bente Grønlund den siste tidens endringer godt.

— Ting har forandret seg veldig de siste årene. Tidligere var hagearbeidet og vedlikeholdet av uteplassen preget av at det ikke nødvendigvis var resultatet som telte, men selve prosessen. Nå har folk det travelt, vi jobber mye, reiser mye, og vil i størst mulig grad slippe vedlikeholdsarbeid. Når vi kommer hjem vil vi slappe av – og det gjelder også i hagen, sier Grønlund.


Utetekstiler

VANNTETT: Disse uteputene er helt vanntette. Og skulle det likevel snike seg inn en dråpe eller to, dreneres de raskt ut av spesialskummet inni. Foto: Rikke Åserud.

Resultatet er stadig større interesse for alt som er vedlikeholdsfritt. Ikke engang putene gidder vi å flytte på lenger.

— Det nye nå er alle de vannavvisende tekstilene på markedet. Nå tilbys en rekke ulike typer puter som tåler å ligge ute hele sommeren. Den kanskje mest robuste vi har, er helt vanntett og til og med sveiset i sømmene. Om det likevel skulle snike seg noe vann gjennom trekket, er skumgummien drenerende, slik at vannet ikke lagres, men forsvinner raskt ut, sier Grønlund. Som minner om at det likevel kan være lurt å beskytte putene litt for vær og vind. Støv, skitt og forurensning vil nemlig kunne sette sitt preg på dem etter hvert, uansett.

 
Det er ikke bare putene vi vil la ligge ute. Å belegge uteplassen med tepper ville for få år siden fremstå som nokså komisk. I dag selges utetepper over en lav sko, og de finnes i alle størrelser og varianter på de fleste varehus.


Belysning

Mens utebelysning tidligere stort sett besto av levende lys i vindskjermende lykter, er det nå ingen grunn til at høstmørket skal sette en stopper for sesongen. Lampene som selges for utebruk minner etter hvert mye om de vi har inne. Mange er solcelledrevne, men de mer eksklusive variantene er ofte basert på tilgang til strøm.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer