Skigard: ståltråd eller vidjebinding?

Gå til hovedinnhold

Skigard: ståltråd eller vidjebinding?

La byen ha sine stakitt og billige nettingstengsler. På hytta er det skigarden som rår.

Skigardbygging er et tradisjonshåndverk ikke så mange av oss kjenner godt lenger. Men det finnes fortsatt eksperter på området. Daglig leder Martinus Bækken i Gausdals Skigard er én av dem. Han har orden på fagterminologien, og forklarer ord vi bør kjenne til, som sveig, vidje og vidjebinding:

– Vidje er egentlig lavtvoksende trær eller busker av visse sorter. Vidje og sveig brukes ofte synonymt om seige greiner som kan bøyes og knytes til ringer.

I tidligere tider ble vidje brukt flittig i stedet for tau eller ståltråd. Når skigardene ble bygd, ble vidjebindinger brukt for å feste de skrå skiene i de loddrette staurene.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

 

Tidkrevende vidjebinding

Vidjebindingen er dermed et viktig element i den tradisjonelle skigarden, og dersom du ønsker en virkelig nostalgisk ramme rundt hytta, er dette en detalj du bør få med deg. Men den har sine svakheter. Å lage en vidjebinding kan se enkelt ut, men amatøren vil raskt oppdage at det ikke er så lett som man skulle tro.

– Kvistene må vris på en spesiell måte, ellers sprekker de. For å motvirke dette, kan man varme sveigen i vann, men det er en tid- og utstyrskrevende prosess, sier Bækken.

I tillegg kommer det at sesongen for sveigsanking er begrenset til forsommeren, og at det ikke er småtterier som skal til for å holde skigarden sammen; hver kvist må være drøye meteren for å rekke rundt. Kanskje var det derfor ståltråden ble et mer yndet sammenbindingsmateriale da den kom på markedet – og fortsatt er det.

 

Velger ståltråd

– I dag velger de aller fleste ståltråd for å binde opp skigarden. Det er selvsagt et økonomisk spørsmål; å bygge skigard med ståltråd er mindre tidkrevende og dermed også billigere. Men det er også det som holder skigarden mest stabil, sier Bækken. En vidjebinding vil i løpet av årstidenes gang utvide seg og trekke seg sammen ettersom det er varmt eller kaldt. Over tid har den det med å bli litt for vid.

– Derfor bruker vi gjerne ståltråd under vidjeringen i de tilfellene hvor folk vil ha det ”autentiske” utseendet, forklarer Bækken.

 

Vedlikehold


En annen fordel med å velge en skigard som er sammenbundet med ståltråd, er at vedlikeholdet blir enklere. For en skigard varer som kjent ikke evig, men den kan vare lenge. Når materialene er festet til hverandre med ståltråd, er det fort gjort å bytte ut enkeltelementer i gjerdet, så det ikke forfaller så raskt. Arkitekt Cathrine Reusch, som har skrevet boken ”Porter og gjerder”, mener man bør tenke på slikt praktisk vedlikehold når man skal ha gjerde rundt hytta.

– Det er lurt å montere gjerdet slik at det er lett å skifte ut deler av det, så holder hele gjerdet lenger, sier Reusch, som selv har en skigard rundt sin fjellhytte, der enkeltelementer nå er modne for utskiftning.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer