Olje gjør hagemøblene fine

Gå til hovedinnhold

Olje gjør hagemøblene fine

Er hagemøblene gustne og grå etter vinteren? Da kan du behandle dem med olje.

Som ny på 1-2-3! Fra venstre ubehandlet, renset og oljet teakstol.

Noen liker at hagemøblene i tre får en naturlig grå patina. Andre igjen vil at møblementet viser en sunn glans. Sistnevnte får du ved å tilføre olje. 

– Vær oppmerksom på at uten behandling vil treverket kunne få skjolder og flekker fra for eksempel rødvin, kaffe og mat. Dette skjer når trefibrene ikke er impregnert, sier Audun Klauseie, daglig leder i Alanor.

Ofte er hagemøbler i teak, som er et edeltre. Mens noen ganger er møblene av mykere tre som furu. Det er viktig å skille mellom behandling av hardere treslag i edeltre, eller mykere treslag når du velger produkter. Selv om mye på markedet går til begge deler, gjelder ikke det for alt. Det finnes i tillegg oljer som gir mykere treslag utseendet til teak.

 Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Vedlikehold

Vær, vind og sollys sliter på møblene. De blir skitne fra sot i luften, og de kan få mange sorte flekker fra svartsopp.

– Hvis du ikke har oljet hagemøblene tidligere, blir de veldig skitne etter å ha vært i bruk, sier Roger Johansen, innkjøpssjef i IBG.

Oljen til edeltre skal ikke danne sjikt i overflaten, men trenge inn i treverket. Blir oljen liggende oppå, danner det seg en klebrig hinne når det blir varmt. Ikke bare blir det ubehagelig for den som skal sette seg der, men hinnen vil tiltrekke seg all slags smuss.

 

Fra slitt til nytt

Når du først har vært så flink til å olje hagemøblene dine, bør du tenke på å opprettholde et enkelt vedlikehold gjennom sommerhalvåret. Da bruker du en vanlig uteolje til utemøbler. Vedlikeholdsoljer finns både som flytende varianter, og i gel-form, og disse kan påføres ved behov – gjerne én gang i måneden i løpet av sommerhalvåret.

Har du ikke vært flink nok med vedlikeholdet, kan du bli nødt for å gi møblene en god overhaling. Sett av en ettermiddag og gjør utejobben til en koselig affære!

– Svartsoppen kan ha satt seg nedi oljen til treverket, og da må du fjerne all den gamle oljen, sier Johansen.

Teakrens fjerner all gammel olje så treverket ser helt nytt ut.

– Får du ikke bort all oljen, blir det ikke pent. Det er ingen vits i å ha olje på gammel skitt, understreker Johansen.

Audun Klauseie i Alanor anbefaler å vaske møblene med en trerens om høsten. Dette for å fjerne pollen og soppsporer før møblene lagres, slik at de ikke blir liggende i treverket og ødelegge trefibrene gjennom vinteren.

– Eventuelt kan man i tillegg gi dem et tynt strøk med olje. Når sommeren kommer oljer du møblene på nytt, sier Klauseie.


Rotting er populært

Roger Johansen tror at enkelte kvier seg til vedlikeholdet av teakmøbler, og derfor velger hagemøbler av kunstrotting. Men kunstrotting er ikke vedlikeholdsfri, og vil kunne bli skitten, tørr og sprø med tiden.

Også til dette finnes produkter som vasker og beskytter flettingen – disse kommer gjerne på sprayflaske som sikrer at midlet kommer inn i alle kriker og kroker.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer