Hagefest

Gå til hovedinnhold

Hagefest

Spreke farger, naturlige hager og mye møbler preger årets hagetrender. Fint å se på, men hagen og møblene trenger din hjelp for å holde seg fine.

GULT ER KULT: I år ble årets trender vist frem i flotte omgivelser på taket til Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika i Oslo. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Når de første solstrålene kommer og våren melder sin ankomst, strømmer nordmenn ut i hage og på balkonger.
 
Undersøkelser viser at vi stadig investerer både mer tid og penger i uteplassen, og i følge Plantasjens hagebarometer for 2013 er det særlig tre trender som gjelder i år.
 
Det skal være sterke farger, enkle og naturlige hager og store uteplasser, gjerne med flere møbelgrupper for de som har plass til det.

Kom i gang

Liv Opsahl, fagsjef i Det norske hageselskap, forteller at det er mye du kan gjøre i hagen i juni.

- Plant ut sommerblomster i krukker. Holder du igjen til slutten av mai eller juni har du stor sjanse for at ikke noe dør av uventede kuldeperioder.

Lage støtter til staudene dine er også en fin ting å gjøre. For eksempel pioner trenger å støttes slik at de ikke knekker av kraftige regnskyll. Bruk gjerne naturlig materiale som avklipte greiner, det vil gi et fint naturlig uttrykk til bedet ditt.

- Juni er også en fin måned for å fjerne mose, gjødsle bed og eventuelt lufte og toppdresse plenen din. Ved å legge inn noen timer jobb nå har du et godt grunnlag for en fin plen utover sommeren. Klipp ofte og lite mot sjelden og mye, sier hun.

NATURLIG HAGE: I år er det en naturlig hage som gjelder, forteller Liv Opsahl i Det norske hageselskap. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Sett ut småplantene dine, men la dem herde først.

- Vi gjør dette for å venne dem til sol, vind og nattekulde. La plantene stå ute om dagen og ta dem inn om natta, og dekk med en tynn fiberduk for å hindre solbrente blader og sterk vind.

I tillegg kan du klippe ned roser, lage din egen kompost, luke i bedene for å hindre at ugresset setter seg for godt fast og dekke åpen jord med gressklipp, bark eller lignende.

- Å skjære kantene på bedene er også en enkel måte å rydde opp i hagen på, og husk at det fremdeles er mulig å så grønnsaker, sier Opsahl.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Hage og utemøbler er viktig

Ifølge Hagebarometeret vurderer hele seks av ti hagen når de er på boligjakt, og de mener at en attraktiv hage er med på å påvirke kjøpet. Så det lønner seg med andre ord å holde orden på utsiden av veggene også.

Vi ønsker oss primært hager som er lettstelte og som har et vakkert utseende. Det at hagen, uteplassen eller balkongen er et sted man kan slappe av og nyte solen, er også viktige faktorer.

Stilmessig er det en naturnær stil som appellerer mest. Moderne og romantisk kommer på henholdsvis annen og tredje plass.

ROMANTISK: Den romantiske landlige stilen holder seg også i år, og pyntes opp med blomster i friske farger. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Og mens kvinnene kunne tenkt seg profesjonell hjelp til å fikse uteplassen, tenker menn mest på sitteklipper og grill.

I gjennomsnitt mener nordmenn de vil bruke 20 prosent mer tid og penger på hagen i år. Og det er utemøbler, grill og belysning som står øverst på ønskelisten.

Interiørinteressen har vært stor de siste årene, og nå fortsetter trenden utendørs. Vi nøyer oss ikke lenger med kun ett utemøblement, men nå vil vi gjerne ha flere sittegrupper og hagerom.

Men hvordan vedlikeholder man egentlig møbler i tre, metall, plast og rotting, og må man kjøpe nye møbler for å få forandring eller henge med på trendene?

Gammelt blir som nytt

Bjørg Owren i Informasjonskontoret for farge og interiør, mener at det slett ikke er nødvendig å kjøpe nye møbler for å friske opp uterommet.

- Gjenbruk er viktig, og det går fint an å bruke det man har. Det kastes mye hagemøbler rundt omkring som fint kan brukes selv etter flere tiår, men det krever vedlikehold og litt pleie. Med litt maling kan gamle møbler bli som nye, sier hun.

Hun mener at vi er litt ferdig med bruk og kast, og at flere og flere ser verdien i kvalitet som lever lenge. Fargen kan man skifte påså mange ganger man vil.

- I tillegg til friske farger så er det mange som nå vil ha et personlig preg på møblene. Da får man noe som ikke alle andre har, og det tar ikke all verdens med tid og forberedelser og det er sosialt og trivelig.

APPELSINTRÆR: Det er ikke bare ny maling på møblene som frisker opp uterommet, det kan også disse dekorative appelsintrærne gjøre. Siden de er kunstige så er de også enkle å vedlikeholde. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Owren mener at det er mindre arbeid og hokuspokus enn folk tenker å fornye gamle møbler.

- På overflaten vil vi ha det enklest mulig, men vi synes samtidig at det er fint med gamle møbler som har historie og sjel, affeksjonsverdi og som vi selv har pyntet på. Alt er morsommere å vise frem når man har gjort det selv, sier hun.

Hennes beste tips er å kjøpe skikkelige pensler til malingsjobben fordi de tar opp mer maling, i tillegg slipper du at hårene fra kosten setter seg fast på møbelet underveis.

linda@huseierne.no

 

 

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer