Forny utemøblene med et strøk maling

Gå til hovedinnhold

Forny utemøblene med et strøk maling

Var ikke utemøblene like fine som du hadde husket da du hentet dem frem igjen? Det kan du raskt endre på med et strøk maling eller kanskje litt bengalack.

SPREKE FARGER: Hagemøblene trenger ikke alltid være hvite eller brune. Hva med en herlig sommerlig gulfarge? Foto: GoodMood Photo / ScanStock Photo
SPREKE FARGER: Hagemøblene trenger ikke alltid være hvite eller brune. Hva med en herlig sommerlig gulfarge? Foto: GoodMood Photo / ScanStock Photo

Rundt om i det ganske land er hagemøblene allerede frem eller straks på vei ut av kjeller og bod. Men kanskje ser de plutselig litt slitne eller kjedelige ut i den vårblomstrende hagen? Da kan det være en ide å finne frem malekosten i vårsola. Både tre, metall og plastmøbler kan helt fint males eller lakkes.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Forarbeid

Uansett hvordan utemøbler du har, er det viktig å gjøre litt forarbeid før du maler. Har du tremøbler bør treverket settes godt inn med kraftvask for å fjerne møkk, fett eller eventuelt gammel olje og maling.

Skrubb og skyll godt, og la treverket tørke godt før du begynner med grunningen.

Er du glad i farger er det utrolig mye å velge i, og utemøblene kan gjerne males i sterke friske farger som gir den rette sommerfølelsen. Hva med gule hagestoler, eller en turkis sittebenk?
Hvorfor ikke også male noen blomsterkrukker når du først er igang? Foto: Ifi

Bengalack?

Ikke alle har hagemøbler i tre. Metall og plast er også mye brukte materialer, men også disse kan males hvis du føler at de trenger et ekstra piff. Også her er det viktig å rengjøre møblene godt før du starter arbeidet.

Hagemøbler er kanskje ikke det første mange tenker på når de hører ordet bengalack, men lakken er også super å bruke på hagemøbler som trenger en oppfriskning.

Etter rengjøring av møblene påføres Bengalack Metallgrunning før selve lakken. Lakken dekker godt og en enkel å påføre.

Ifi har 6 råd du bør følge trinnvis for å få et fint resultat når du skal male utemøblene:

  1. Kraftvask. Sett treverket godt inn med kraftvask for å fjerne gammel olje, fett eller skitt. Dette bør også gjøres dersom møblene er splitter nye. Bruk gjerne en sprøyte til å påføre.
  2. Skrubb. Etter at rengjøringsmiddelet har fått virke en stund, vasker du av møblene med en stiv børste eller skrubb.
  3. Skyll. Skyll grundig med rennende vann for å fjerne alle såperester. En vanlig hageslange er bedre enn høytrykkspyler, fordi disse kan ødelegge treverket.
  4. Slip. Når treverket er helt tørst går du over flatene med slipepapir for å fjerne fiberreisningen. Papir i korning rundt 150 er egnet til denne jobben.
  5. Avstøv og avfett. Tørk av med rødsprit for å fjerne slipestøv og for å fjerne fett fra overflatene.
  6. Maling. Når det kommer til malingen er det avgjørende at du følger anvisningene til produsenten. Noen malingtyper krever at du grunner først, mens andre kan påføres direkte.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer