Spøkelser finnes ikke

Gå til hovedinnhold

Spøkelser finnes ikke

Foreløpig har Nord-Gudbrandsdal tingrett bestemt at spøkelser ikke kommer inn under opplysningsplikten ved boligsalg.

 

Mannen som nektet å betale for et hus han kjøpte på Vinstra, fordi han etterpå fikk høre at det spøker der, er nå dømt til å kjøpe huset. Nord-Gudbrandsdal tingett har dømt mannen til å betale 1,3 millioner kroner pluss forsinkelsesrenter for huset. Han må også betale saksomkostningene for rettssaken.

Bakgrunnen for rettssaken er at mannen ikke ville betale for huset, da han fikk høre at det spøker der. Det mente han at selgeren burde opplyst om. Selgeren gikk så til retten for å få mannen til å betale.

Dette er en artikkel fra Hus & Bolig,  Huseiernes medlemsblad. Bli medlem i Huseierne for 510 kroner og spar tusenlapper!

Ikke bevis for spøkelser

Nå har Nord-Gudbrandsdal tingsrett gitt selgeren av huset fullt medhold og dømt kjøperen til å betale. Dette skriver Nord-Gudbrandsdal tingrett i dommen, som falt tirsdag formiddag:

"Retten kan ikke se at det er ført tilstrekkelig bevis for mangler ved eiendommen, hverken når det gjelder mystiske hendelser eller vann- og avløpsanlegg, og kjøper kan derfor ikke heve avtalen eller kreve prisavslag."

 

Gråsoner

Hus & Bolig har tidligere skrevet om å selge boliger med historie. Da omtalte vi en sak der kjøper fikk hevet et boligkjøp fordi det ikke var opplyst om at det få år i forveien var utført et trippeldrap. Retten ga saksøkte medhold i at det var en mangel ved boligen, og i selve dommen heter det at mangelen representerer ”et fravær av muligheten til å oppnå trivsel i boligen.” Advokat Tom Troberg fulgte saken nøye.

- Domstolene synes å vektlegge at dette drapet var spektakulært. Men det er vanskelig å si akkurat hvor grensen for slike ting går. De fleste vil vel være enige i at drap er dramatisk, uansett hvor mye medieoppmerksomhet det får, og selv om det ”bare” skulle være en person som ble drept, sier han.

Samtidig påpeker han at det også kan bety at du som selger kan gjøre lurt i å informere om overnaturlige ting, fordi mange lar seg påvirke av paranormal aktivitet og okkultisme.

Mystiske ting er ikke en mangel

Nå har man altså fått prøvd dette poenget for domstolene. Tingretten har vurdert om selgeren av huset brøt opplysningsplikten, altså om hun burde opplyst om at noen hadde opplevd uforklarlige ting i huset.

Retten har også vurdert om mystiske hendelser kan kalles en mangel ved eiendommen.

På begge spørsmålene har retten svart nei.

"...det kan i utgangspunktet ikke være opplysningsplikt for en mulig omstendighet som det ikke en gang er allmenn aksept for at kan eksistere i det hele tatt. Noen tror på spøkelser, andre gjør det ikke."

"I vår sak kan ikke retten se at påstanden om mystiske hendelser i form av gjenferd etc. oppfyller kriteriene til å være en mangel ved eiendommen."

Denne spesielle saken fikk også oppmerksomhet fra gjengen fra Torsdag kveld fra Nydalen. Her kan du se deres innslag om saken.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer