Reserver deg mot hvitevarefeil

Gå til hovedinnhold

Reserver deg mot hvitevarefeil

Kjøleskapet følger med boligen når du selger den. Men hva om skapet ryker like før overtagelsen – er det kjøper eller selger som da må betale?

Norges Eiendomsmeglerforbunds liste over hva som normalt følger med ved et boligsalg dersom ikke annet avtales mellom kjøper og selger, er nokså omfattende, og inneholder blant annet hvitevarer i kjøkken, baderomsinnredning, garderobeskap og veggmonterte varmekilder. Men hva hvis noen av disse tingene slutter å virke underveis i salget, for eksempel rett etter visningen, eller mellom tilslaget og overtagelsen?

— Svaret er nokså enkelt, sier professor Tore Bråthen ved Institutt for regnskap, revisjon og jus ved Handelshøyskolen BI. — Før overtagelsen er det selger som har risikoen. Etter at leiligheten er overtatt er tingene kjøpers risiko.

Det betyr dermed at du som selger ikke trenger å bekymre deg for å få krav fra kjøper i ettertid dersom kjøleskapet ryker en måned etter at vedkommende flyttet inn.

— Jeg oppfatter ikke dette som tvilsomt, og uten at jeg har dem i hodet akkurat nå, mener jeg at det finnes dommer på dette som gjør det forholdsvis enkelt å skulle avgjøre eventuelle tvister, sier Bråthen.

Det er imidlertid full avtalerett på dette området, noe som også betyr at man kan reservere seg mot apparatfeil dersom man lar hvitevarene og annet løsøre følge boligen når den selges.

— Det bør man kanskje også gjøre, så man som selger slipper å kjøpe nye hvitevarer til kjøper hvis noe blir ødelagt før overtagelsen, sier Bråthen.

Dette er en artikkel fra Hus & Bolig,  Huseiernes medlemsblad. Bli medlem i Huseierne for 510 kroner og spar tusenlapper!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer