Puss opp salgsverdien

Gå til hovedinnhold

Puss opp salgsverdien

For å øke boligens verdi kan det være lurt å pusse opp, men hvilket rom gir mest avkastning i forhold til pengebruk, tidsbruk og verdistigning?

- For å snu litt på det kan jeg i hvert fall si at det er bad og våtrom som drar prisen mest ned, dersom dette ikke er i orden. Dette er fordi rommene er dyre å rennovere og du kan eller bør ikke gjøre det selv, forteller daglig leder i NITO-takst Kai-Haftor Olsen.

 

Smaker mer enn det koster

Bad er det mest kostbare rommet i en bolig å pusse opp. Naturlig nok er det også her man har flest spørsmål. Er badet ditt av en dårlig standard vil det kunne slå svært uheldig ut på prisen.

- Man får igjen mye i en takst ved å ha et velfungerende bad. Det betyr mye for kjøpere å komme til ordnede forhold. En totalrenovering gir stor gevinst i selve taksten til fordel for et bad med store mangler. Men det er ikke sikkert du vinner noe særliv ved endelig salgspris, forteller Olsen.

Allikevel vil ikke Olsen oppfordre alle til å skifte ut badet sitt dersom man skal flytte.

- Så lenge badet er uten fukt og alt er velfungerende kan det også være lurt å la det stå som det er. Mange kjøpere kan ha lyst til å gjøre forandringer uansett og vil dermed foretrekke et bad de kan pusse opp. Det aller viktigste er at badet holder våtromsnormen.

Dette er en artikkel fra Hus & Bolig. Medlemmer i Huseierne får fem utgaver av bladet i postkassen og gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Se an markedet

- Om oppussing er lurt eller ikke kan avhenge av mange faktorer. Den vanskeligste er at du ikke velger dine budgivere selv. Man er alltid prisgitt hvem som kommer på visning og hvem som er interessert i boligen, sier leder Chrsitan Vammervold Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Dreyer mener det kan være lurt å se an hvilket marked du skal selge i før du bestemmer deg for hva du vil gjøre.

- Erfaringsmessig ser vi at oppussingsobjekter, eller objekter hvor man trenger å pusse opp noe, går høyt i tider med lite utbud. Da er det lite boliger å velge mellom i de forskjellige segmentene, og ofte kan kjøpere havne mellom to prisklasser. Løsningen for disse kan da være å gå ned i pris, for deretter å pusse opp for resten av budsjettet sitt. Da har de også mulighet til å gå over prisantydning, fordi de har mye å gå på, sier han.

- Tilsvarende ser vi at i et marked med stort utbud av boliger er det de nyoppussede og tilnærmet innflytningsklare objektene som er mest attraktive, for da er også prisene gjerne lavere og budrundene mindre krevende.

 

Ikke vær unik

- Velger man allikevel å pusse opp er det selvsagt lurt å ikke være for spenstig i valg av løsninger. En god tommelfingerregel er at hvis du velger en løsning kun en av tusen ville montert, vil mest sannsynlig også kun en av tusen like løsningen. Derfor bør man være relativt nøytral. Nøytralt kan jo også gjøres på en smakfull måte, forteller Olsen.

Dette er Dreyer fullstendig enig i.

- Bad er for eksemplel det mest personlige rommet i boligen. Du kan fort miste en budgiver fordi de ikke liker badet like godt som du gjorde. Da er det oftere viktig å tenkte på andre detaljer, sier Dreyer.

 

Tenk helhet

- Dessuten er det viktig at boligen ikke ser herjet og misligholdt ut. Det lønner seg å gi en ansiktsløftning på ting som fremstår som slitt. At boligen er brukt spiller ingen rolle, men den må ikke fremstå som misligholdt. Å skifte karmer og terskler, og kanskje rulle over slitte vegger med maling er med på å heve inntrykket av boligen. Her er det relativt lite kostnader forbundet med arbeidet, siden man fint kan gjøre det på egen hånd, sier Kai-Haftor Olsen.

Du trenger ikke gå etter med lupe for å finne alle feil. En megler har god erfaring i å se hva som fungerer og ikke fungerer.

- I en salgsprosess vil megler komme med tips om hva som bør rettes på. Typiske skjønnhetsflekker som folk legger merke til vil megleren tipse om at bør utbedres. I tillegg vil også megleren kunne gi tips om småting som ikke er like relevante, sier Dreyer.

 

Her kan du spare krefter

Det er imidlertid en del steder hvor det ikke er så fryktelig mye å hente på å gjøre en stor jobb i forkant av boligsalget.

- Kjøkken er i stor grad et rom som mange selv ønsker å sette sitt personlige preg på. Kjøkken er blitt ganske prisgunstig, og de med oppussingsbudsjett tar også høyde for å skifte dette uansett. Vi har sett mange tilfeller av at nesten helt nye kjøkken er blitt revet ut og erstattet med et nytt. Dersom kjøkkenet er funksjonelt og ser normalt bra ut, kan du rett og slett spare deg disse pengene, forteller Olsen.

- Parkett er ofte en stor og tidkrevende jobb å gjøre noe med. Det er en krevende prosess som ikke vil gjøre veldig store utslag i taksten. Litt vil det trekke, men ikke så mye at det lønner seg å enten skifte den eller totalrenovere den. Ofte vil kjøpere også skifte dette selv, fordi de da kan velge på egenhånd.

I kjellere kan det ofte ligge skjulte fuktfeller. Men det er faktisk ikke alltid det er nødvendig å gjøre noe med det.

- Fukt er aldri gunstig, men vær åpen og ærlig om eventuelle problemer i kjelleren. Det kan være mange forhold som gjør at dette ikke nødvendigvis trenger å slå ille ut i taksten, og løsningene kan ofte være enkle, avslutter han.

 

 

Tekst:

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer