Dette følger med i boligsalget

Gå til hovedinnhold

Dette følger med i boligsalget

Fra 1. februar 2012 utvides listen over hva som automatisk følger med i et boligsalg dersom ikke annet er avtalt.

Har du en strålende vakker lysekrone i stua, eller har du akkurat kjøpt en ny, fin komfyr til kjøkkenet? Dersom du skal selge boligen, følger en av disse tingene automatisk med, hvis du ikke avtaler noe annet på forhånd. Vet du hvilken? Svaret finner du lenger nede i artikkelen, eller klikk på lenken under.

Se listen over hva som følger med eiendommen ved salg her!

Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Eiendomsadvokatenes Servicekontor har gått sammen om en liste over løsøre og tilbehør som skal følge med boligen ved salg. Listen er en videreføring av den Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) kom med i 2010.

– Eiendomsmeglerforbundet så at det var en del konflikter rundt spørsmål om hva som skal følge med i boligsalg, og lagde en liste over løsøre og tilbehør for å dempe konfliktnivået. Den nye listen, som har gyldighet fra 1. februar 2012, er en oppdatert variant som er enda mer i tråd med det som finnes av løsøre og ting i en bolig i dag, sier kvalitetssjef Line Røstad i Eiendomsmegler 1, Oslo og Akershus. Røstad var med i utvalget som utarbeidet listen.

Hun forteller at Reklamasjonsnemnda fikk færre saker rundt disse spørsmålene da den første listen var klar. Målet er å redusere konfliktnivået ytterligere. 

Dette er en artikkel fra Hus & Bolig,  Huseiernes medlemsblad. Bli medlem i Huseierne for 510 kroner og spar tusenlapper!

Det er imidlertid viktig å være klar over at det er full avtalefrihet mellom kjøper og selger. Det betyr at du som selger ikke på noen måte er tvunget til å gi fra deg den fine lysekrona på kjøpet, når du selger boligen. Poenget er bare at du må gi beskjed på forhånd.

– Dersom selger ikke vil selge boligen med de tingene vi har listet opp, er det ingenting i veien for det. Men da må dette fremgå i salgsoppgaven, sier Røstad. Hun råder derfor alle som skal selge til å tenke nøye igjennom hva de vil gi med på kjøpet, og hva de vil ha med seg videre, slik at dette kan presiseres på forhånd.

– Så må kjøper forholde seg til salgsoppgaven. Kjøper kan ikke komme med vår liste og kreve å få boligen med hvitevarer dersom selger har presisert på forhånd at hvitevarene ikke skal følge med i boligsalget, sier Røstad.

Av listen fremgår det blant annet at flaggstang, trær, busker og planter, heldekkingstepper, baderomsinnretning, garderobeskap, markiser og sentralstøvsuger skal følge boligen. Det skal også hvitevarer i kjøkken, utenom småapparater. Lyskilder som kupler, lysstoffarmaturer og skinner med spotlights følger med, mens lysekroner på krok, prismelamer og lignende tilhører selger. Men er det virkelig nødvendig å gå så nøye til verks med løsørelisten – det kan da for eksempel ikke være mange som ønsker å legge en ragende flaggstang til flyttelasset sitt?

–Noen vil ha med seg flaggstangen, andre bytter for eksempel ut fine dørklinker med noen dårligere… Det er utrolig hva folk gjør, sier Røstad.

Som påpeker at selv om listen kun er en bransjenorm, og ikke et lovdokument, vil den høyst sannsynlig legges til grunn i både i Reklamasjonsnemnda for eiendomsmeglingstjenester og i Tingretten ved eventuelle fremtidige tvister.

Se den fullstendige listen over løsøre og tilbehør her!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer