Vil utsette budrunden

Gå til hovedinnhold

Vil utsette budrunden

Forbrukerrådet mener at dagens løsning er en fare for forbrukerne, og vil gi boligkjøperne en ekstra dag å bestemme seg på.

HETT: Særlig i de store byene blir de fleste leilighetene solgt dagen etter siste visning. I mange tilfeller blir den også solgt allerede før visningen. Foto: Scanpix.

Boligmarkedet er hett om dagen, og mange boliger blir revet vekk med en gang de kommer ut for salg.

Dagens regler innebærer at megler må vente til klokken 12 dagen etter siste annonserte visning før budrunden kan settes i gang.

Forbrukerrådet mener dagens regler gir for kort ventetid mellom visning og budrunde, og vil derfor ha en dag lengre betenkningstid.

- Nådeløst race

Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, sier at dagens løsning er en fare for forbrukerne.

Han mener at de eneste som tjener på de korte fristene er meglerne, som han påpeker kan kvittere ut salg allerede dagen etter visning.

- Det er et nådeløst race vi som forbrukere presses gjennom når vi skal gjøre vårt livs viktigste handel. Det står om millionverdier, og som boligkjøper er du jo nødt til å delta i budrunden før fristen for aksept av bud går ut, skriver han på Forbrukerrådets boligblogg.

Han mener at oppfordringen i alle salgsoppgaver om å undersøke boligen nøye og gjerne sammen med fagfolk blir helt illusorisk hvis vi ikke får tid til det.

Dette er en artikkel fra Hus & Bolig,  Huseiernes medlemsblad. Meld deg inn og få bladet rett hjem fem ganger i året - samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Vil ha mer tid

Bartholdsen mener at myndighetene bør justere regelverket slik at akseptfristen for budet ikke kan være kortere enn klokken 10.00 eller 12.00 andre dag etter siste annonserte visning.

Han mener at en dag ekstra til å undersøke og sammenlikne er et meget moderat og rimelig krav.

- Her bør myndighetene rett og slett legge større vekt på vanlige menneskers behov for litt mer tid, og mindre vekt på hva som tjener meglernes interesser, skriver han i blogginnlegget.

- I realiteten starter budrunden ofte nå allerede på visningen. I alle fall ringer megleren neste morgen til de som skrev seg på en liste kvelden før for å be om bud, og dermed er løpet i gang.

Da har boligkjøpere egentlig ikke mer enn en natt fra de så boligen for første gang til budene som ofte er på mange millioner kroner skal legges inn.

Gir seg ikke

Sist gang problemstillingen var oppe til diskusjon ville daværende finansminister Kristin Halvorsen ha en frist på 24 timer, men møtte motstand hos meglerbransjen selv.

De mente dette var lite praktisk fordi budene da ville komme utenom arbeids- og åpningstidene til meglerne og bankene.

Meglerne vant frem, og fristen ble satt til klokken 12 dagen etter.

Allerede den gang ønsket Forbrukerrådet å doble Halvorsens forslag ved å innføre 48 timers pause før budrunden kunne starte, og nå vil de altså igjen forsøke å gi boligkjøperne et døgn lengre betenkningstid enn de får i dag.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler