Lettere å kjøpe bolig med venner

Gå til hovedinnhold
FIKK RÅD: Etter å ha kjøpt leilighet sammen med en kamerat, fikk Paul Killie mulighet til å kjøpe på egenhånd da de solgte.

Lettere å kjøpe bolig med venner

Etter å ha bodd i kollektiv i mange år begynte Paul Killie (33) å kikke etter egen leilighet i Oslo. Det skulle vise seg ikke å bli så lett.

– Jeg var på haugevis av visninger. Det var et par ganger jeg nesten fikk tilslag, men jeg ble utrolig motløs da det aldri gikk, sier forteller han.

En av kollektivkameratene var også på utkikk, og opplevde det samme som Killie. De to hadde kjent hverandre i mange år, og bodd sammen i fem – kanskje det kunne være en løsning å kjøpe sammen?

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Da de flyttet inn i den splitter nye leiligheten i Kværnerbyen i 2013 var de enige om at de skulle bo der i tre år med mindre de begge var enige om å selge tidligere. Etter to år ble de enige om å begynne å kikke etter noe annet.

– Vi fulgte jo med i markedet, og visste at leiligheten hadde steget i verdi. På grunn av verdistigningen fikk vi begge mer egenkapital da vi solgte, og hadde mulighet til å komme oss inn på boligmarkedet alene, sier Killie.

Bor i samme bygg

I dag bor de to kameratene over hverandre i samme bygg like ved Rodeløkka kolonihager i Oslo. Killie stortrives i den 41 kvadratmeter store leiligheten hvor han også har god plass til å dyrke sin store hobby, nettopp å dyrke planter, ute i fellesarealene.Utenfor den nye leilighet på Rodeløkka i Oslo kan Paul Killie nå holde på med noe av det han liker best – å dyrke planter.Utenfor den nye leilighet på Rodeløkka i Oslo kan Paul Killie nå holde på med noe av det han liker best – å dyrke planter.

– For oss var det riktig løsning å kjøpe sammen. Hadde vi ikke gjort det, vet jeg ikke om jeg hadde klart å komme meg inn på boligmarkedet, sier Killie.

Han tror det er viktig å snakke sammen og bli enige om hvilke regler man ønsker og hvordan man ønsker å ha det hjemme.

– Du er nødt til å ta hensyn. Det er viktig å ha klare og tydelige avtaler. Vi hadde for eksempel vaskelister og valgte å kjøpe hver våre ting, slik at det ikke skulle bli uenigheter når vi skulle flytte igjen, sier Killie.

– Og så kan du jo ikke breie deg og dine ting ut på samme måte som om du bor alene. Før hadde jeg plantene og lysarmatur til plantene mine på soverommet, mens nå som jeg eier alene kan jeg ha så mye planter jeg vil hvor jeg vil. 

Kjøpte med søster

To andre som også valgte å kjøpe sammen for å få råd til større leilighet er søstrene Johanne (30) og Inga Maria Nesmann (33). Søstrene er opprinnelig fra Kristiansand, men for to år siden befant de begge seg i hovedstaden med ønske om å kjøpe egen bolig.

– Vi hadde begge eid leilighet i Kristiansand tidligere, og hadde ikke lyst å leie i lengden. Men jeg oppdaget raskt at jeg ikke fikk mye for pengene i Oslo, spesielt hvis jeg ønsket å bo sentralt, sier Johanne.

Søstrene forteller at de tenkte seg godt om før de bestemte seg for å kjøpe sammen, og at de på mange måter har blitt kjent hverandre på en ny måte, ettersom det var mange år siden de hadde bodd sammen sist.Johanne og Inga Maria Nesmann valgte å kjøpe  leilighet sammen for to år siden. Søstrene trives godt sammen, og sier de har blitt kjent på en helt ny måte. Johanne og Inga Maria Nesmann valgte å kjøpe leilighet sammen for to år siden. Søstrene trives godt sammen, og sier de har blitt kjent på en helt ny måte.

– Vi er veldig forskjellige, på godt og vondt, men har vært flinke til å snakke sammen om hva som irriterer oss og hvordan vi ønsker å ha det, sier Inga Maria.

– Det er nok litt enklere å snakke om slike ting med en søster enn med for eksempel venninner man bor sammen med, tror Johanne.

Utenfor Ring 3

Etter litt leting kjøpte søstrene i 2014 en 65 kvadratmeter stor leilighet med balkong og parkeringsplass på Teisen. I dag stortrives de i nabolaget de i utgangspunktet var redd lå usentralt til.

– Vi oppdaget jo raskt at det var stor prisforskjell hvis vi valgte å bevege oss rett utenfor Ring 3. Og heldigvis bor vi på ingen måte usentralt. Det er kort vei til både buss og bane, og vi kan sykle til jobb, forteller søstrene.Å kjøpe bolig sammen venner eller søsken kan være et godt  alternativ for å komme  seg inn på boligmarkedet,  men tenk deg godt om, oppfordrer forbrukerøkonom Elin Reitan. Å kjøpe bolig sammen venner eller søsken kan være et godt alternativ for å komme seg inn på boligmarkedet, men tenk deg godt om, oppfordrer forbrukerøkonom Elin Reitan.

I hverdagen handler de og lager middag sammen. Når foreldrene kommer på besøk kan de besøke begge samtidig, og på Bekkelaget bor bror med kone og barn.

Søstrene har snakket mye om hvordan de ønsker å ha det, og hva de eventuelt gjør hvis en ønsker å flytte. Johanne forteller at hun på sikt ønsker å flytte hjem igjen til Kristiansand.

– Vi har ingen nedskrevet avtale, men har snakket mye om disse tingene, og foreldrene våre vet også hva vi har blitt enige om. Vi er veldig opptatt av å ikke presse den andre ut i noe som vil være økonomisk ugunstig, sier Inga Maria.

Fakta:

Forbrukerøkonomens tips

Med dagens boligpriser og heftige budrunder, kan det for mange være en inngangsbillett å kjøpe sammen med søsken eller venner, mener forbrukerøkonom Elin Reitan.

– Det kan helt klart være noe å anbefale. På boligjakt med én inntekt er det for mange umulig å nå opp i konkurransen om boligene, men med to inntekter kommer dere lettere inn og kan kanskje kjøpe noe større, sier hun.

Forbrukerøkonomen understreker imidlertid at det kan være lurt å tenke seg godt om, og å være sikker på at den du kjøper sammen med både er en du tror du vil trives sammen med, og at vedkommende har god økonomisk sans.

– Økonomien til den andre parten spiller helt klart en rolle når dere kjøper sammen. Banken vil jo sjekke betalingsevnen deres, men det kan være greit å kjenne litt til den andres forhold til penger, sier hun.

Skriv kontrakt

Uansett hvem du bor sammen med, om det er søsken, kjæreste, venner eller i et kollektiv, kan det være lurt å bli enige om noen regler.

Har du kjøpt sammen med venner eller søsken kan det i tillegg være en idé å bli enige om hva dere gjør hvis en av partene ønsker å selge eller leie ut sin del av boligen.

– Skriv en kontrakt før dere flytter inn. Mange avtaler at de skal bo i boligen i minst tre eller fem år for ikke å tape penger. Hvis en ønsker å leie ut sin del underveis er det greit å ha blitt enige om hvordan dere skal velge leieboer, tipser Reitan.

Kjøp dine egne møbler

Også Reitan synes det er en god idé å kjøpe de større tingene som sofa og spisestuemøbler hver for seg, slik at det blir lettere å fordele når samboerskapet er over.

– Når det gjelder den dagligdagse økonomien må man finne ut hva som er best for seg selv. Noen velger kanskje å handle sammen og lage middag sammen, noe som kan være velødig lurt økonomisk, sier hun.

– For andre vil dette kanskje ikke passe like godt. De felles tingene som såpe og talettpapir og andre utgifter til boligen bør man naturligvis dele likt.


.