Lettere å kjøpe bolig med venner

Gå til hovedinnhold

Lettere å kjøpe bolig med venner

Etter å ha bodd i kollektiv i mange år begynte Paul Killie (33) å kikke etter egen leilighet i Oslo. Det skulle vise seg ikke å bli så lett.

– Jeg var på haugevis av visninger. Det var et par ganger jeg nesten fikk tilslag, men jeg ble utrolig motløs da det aldri gikk, sier forteller han.

En av kollektivkameratene var også på utkikk, og opplevde det samme som Killie. De to hadde kjent hverandre i mange år, og bodd sammen i fem – kanskje det kunne være en løsning å kjøpe sammen?

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Da de flyttet inn i den splitter nye leiligheten i Kværnerbyen i 2013 var de enige om at de skulle bo der i tre år med mindre de begge var enige om å selge tidligere. Etter to år ble de enige om å begynne å kikke etter noe annet.

– Vi fulgte jo med i markedet, og visste at leiligheten hadde steget i verdi. På grunn av verdistigningen fikk vi begge mer egenkapital da vi solgte, og hadde mulighet til å komme oss inn på boligmarkedet alene, sier Killie.

Bor i samme bygg

I dag bor de to kameratene over hverandre i samme bygg like ved Rodeløkka kolonihager i Oslo. Killie stortrives i den 41 kvadratmeter store leiligheten hvor han også har god plass til å dyrke sin store hobby, nettopp å dyrke planter, ute i fellesarealene.Utenfor den nye leilighet på Rodeløkka i Oslo kan Paul Killie nå holde på med noe av det han liker best – å dyrke planter.Utenfor den nye leilighet på Rodeløkka i Oslo kan Paul Killie nå holde på med noe av det han liker best – å dyrke planter.

– For oss var det riktig løsning å kjøpe sammen. Hadde vi ikke gjort det, vet jeg ikke om jeg hadde klart å komme meg inn på boligmarkedet, sier Killie.

Han tror det er viktig å snakke sammen og bli enige om hvilke regler man ønsker og hvordan man ønsker å ha det hjemme.

– Du er nødt til å ta hensyn. Det er viktig å ha klare og tydelige avtaler. Vi hadde for eksempel vaskelister og valgte å kjøpe hver våre ting, slik at det ikke skulle bli uenigheter når vi skulle flytte igjen, sier Killie.

– Og så kan du jo ikke breie deg og dine ting ut på samme måte som om du bor alene. Før hadde jeg plantene og lysarmatur til plantene mine på soverommet, mens nå som jeg eier alene kan jeg ha så mye planter jeg vil hvor jeg vil. 

Kjøpte med søster

To andre som også valgte å kjøpe sammen for å få råd til større leilighet er søstrene Johanne (30) og Inga Maria Nesmann (33). Søstrene er opprinnelig fra Kristiansand, men for to år siden befant de begge seg i hovedstaden med ønske om å kjøpe egen bolig.

– Vi hadde begge eid leilighet i Kristiansand tidligere, og hadde ikke lyst å leie i lengden. Men jeg oppdaget raskt at jeg ikke fikk mye for pengene i Oslo, spesielt hvis jeg ønsket å bo sentralt, sier Johanne.

Søstrene forteller at de tenkte seg godt om før de bestemte seg for å kjøpe sammen, og at de på mange måter har blitt kjent hverandre på en ny måte, ettersom det var mange år siden de hadde bodd sammen sist.Johanne og Inga Maria Nesmann valgte å kjøpe  leilighet sammen for to år siden. Søstrene trives godt sammen, og sier de har blitt kjent på en helt ny måte. Johanne og Inga Maria Nesmann valgte å kjøpe leilighet sammen for to år siden. Søstrene trives godt sammen, og sier de har blitt kjent på en helt ny måte.

– Vi er veldig forskjellige, på godt og vondt, men har vært flinke til å snakke sammen om hva som irriterer oss og hvordan vi ønsker å ha det, sier Inga Maria.

– Det er nok litt enklere å snakke om slike ting med en søster enn med for eksempel venninner man bor sammen med, tror Johanne.

Utenfor Ring 3

Etter litt leting kjøpte søstrene i 2014 en 65 kvadratmeter stor leilighet med balkong og parkeringsplass på Teisen. I dag stortrives de i nabolaget de i utgangspunktet var redd lå usentralt til.

– Vi oppdaget jo raskt at det var stor prisforskjell hvis vi valgte å bevege oss rett utenfor Ring 3. Og heldigvis bor vi på ingen måte usentralt. Det er kort vei til både buss og bane, og vi kan sykle til jobb, forteller søstrene.Å kjøpe bolig sammen venner eller søsken kan være et godt  alternativ for å komme  seg inn på boligmarkedet,  men tenk deg godt om, oppfordrer forbrukerøkonom Elin Reitan. Å kjøpe bolig sammen venner eller søsken kan være et godt alternativ for å komme seg inn på boligmarkedet, men tenk deg godt om, oppfordrer forbrukerøkonom Elin Reitan.

I hverdagen handler de og lager middag sammen. Når foreldrene kommer på besøk kan de besøke begge samtidig, og på Bekkelaget bor bror med kone og barn.

Søstrene har snakket mye om hvordan de ønsker å ha det, og hva de eventuelt gjør hvis en ønsker å flytte. Johanne forteller at hun på sikt ønsker å flytte hjem igjen til Kristiansand.

– Vi har ingen nedskrevet avtale, men har snakket mye om disse tingene, og foreldrene våre vet også hva vi har blitt enige om. Vi er veldig opptatt av å ikke presse den andre ut i noe som vil være økonomisk ugunstig, sier Inga Maria.

tbg@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer