Kom forberedt på visning

Gå til hovedinnhold

Kom forberedt på visning

Vet du hva du bør se etter på visning?

GOD TID: Ikke hast deg gjennom visningen, du kan spare deg for mye bekymringer ved å sjekke litt ekstra både før, under og etter visningen.

 

Folk trekkes til visning i hopetall, i håp om å finne drømmeboligen. Mange går på et utall visninger uten hell, de begynner å bli utålmodige. 

Men skal du kjøpe bolig, gjelder det å holde tunga rett i munnen. Det er mye å passe på, så ikke la deg blende av fine møbler, fruktfat og stearinlys.

Bruk tiden til å se på det du egentlig burde se på.

Vær grundig

Hvis man vet hva man skal se etter, behøver det ikke å være noen risikosport å kjøpe bolig.

- Men pass på hva du egentlig kjøper. Husk at dette kanskje er en investering for livet, råder seniorforsker Trond Bøhlerengen ved SINTEF Byggforsk.

Forhold man bør undersøke er takhøyde, dagslys og utsyn, bodplass, tilgjengelighet, fleksibilitet, lydisolering og brannsikkerhet.

Andre kritiske punkter er ventilasjon og inneklima, oppvarming og energieffektivitet, elektrisk anlegg, bad og våtrom, drenering og kjeller, ytterkledning og vinduer, balkonger og/eller terrasser, samt loft og tak.

Det er også mulig å legge inn forbehold ved budgivningen om at selger dekker kostnadene ved eventuelt utbedringsbehov. Dette er det mange som ikke vet.

- Dersom selger ikke aksepterer et slikt forbehold bør du tenke deg om. Senk budet, sett av penger til utbedring, eller vurder en annen bolig i stedet, oppfordrer Bøhlerengen.

Plikt til å undersøke

For de som kjøper boliger som er bygd i henhold til dagens byggeregler, er det viktig å være klar over at disse angir minstekrav.

- Å kjøpe ny bolig med såkalt "høy standard" betyr nesten aldri at standarden er på mer enn et minimum når det gjelder forhold som lydisolering, fuktsikring og ventilasjon, advarer Bøhlerengen.

De fleste produkter på markedet har varedeklarasjon som forteller om varens egenskaper og hva den består av, men når det gjelder det dyreste kjøpet de fleste noensinne gjør er underlaget ofte svært spinkelt.

- Det mange ikke er klar over, er at taksten ikke er en grundig tilstandsrapport. En vanlig takst kan beskrive tilstanden generelt, men kjøperen må stille spørsmål og avdekke mangler der taksten indikerer svakheter.

Selger har plikt til å opplyse om kjente svakheter ved boligen, men kjøper har selv plikt til å undersøke.

Boligkjøpere som ikke undersøker nærmere vil ofte ha urealistiske forventninger til hva de har kjøpt, med fare for store og uforutsette utgifter i etterkant.

- Mange har også for lite kunnskap om hva eierskifteforsikringen dekker, og kan føle seg lurt når feil og mangler ikke dekkes av forsikringen. Andre unnlater å sjekke økonomien til utbygger eller borettslag, og blir medansvarlig for tap eller investering i større oppgraderinger, avslutter Bøhlerengen.

Er du klar?

Før visning bør du sette deg grundig inn i hva du bør se etter.

Lag derfor huskeliste til deg selv, og ikke vær redd for å ta opp meglerens tid på visning.

Still spørsmål, skru på vannet, åpne skap og se fordi alt det som er satt opp for å ta oppmerksomheten din bort fra eventuelle feil og mangler.

Denne artikkelen er skrevet av Hus & Bolig,  Huseiernes medlemsblad. Meld deg inn og få bladet rett hjem fem ganger i året - samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer