Hva hører med boligen?

Gå til hovedinnhold

Hva hører med boligen?

Det er i utgangspunktet fri avtalerett om hva som følger med ved salg av eiendom. Ifølge loven skal eiendommen overdras med de innredninger og gjenstander som etter lov, forskrift eller annet offentlig vedtak skal være der.

 

Loven slår også fast at varig innredning og utstyr som enten er fast montert, eller som er særskilt tilpasset bygningen, skal medfølge. Gjenstander og løsøre som det har blitt opplyst følger med i handelen ved markedsføringen av eiendommen, skal vederlagsfritt overlates til kjøperen. Bestemmelsene kan imidlertid fravikes ved avtale.

Norges Eiendomsmeglerforbund har utarbeidet en liste som viser hvilket løsøre som alltid skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse og annet ikke er avtalt.

Følgende hører med:

1. Heldekningstepper, uansett festemåte.

2. Varmekilder: Ovner, kaminer og panelovner, uansett festemåte. Varmeovner på hjul medfølger likevel ikke. Dersom beboelsesrom mangler oppvarming, skal dette fremgå av salgsoppgaven.

3. TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner (dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeanordning følger ikke med.

4. Baderomsinnreding: Badekar, dusjkabinett, speil, hyller, håndkle- og glassholdere samt såkalt baderomsinnredning, herunder overskap.

5. Speilfliser uansett festemåte.

6. Skap: Garderobeskap, kjøkkeninnredning etc., selv om disse er løse. Vitrineskap, skjenk og lignende som ikke er en del av innredningen, følger ikke med.

7. Markiser, persienner og gardinoppheng.

8. Integrerte hvitevarer.

9. Avtrekksvifter av alle slag.

10. Armatur: Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte "spotlights", oppheng, skinner samt utelys og hagebelysning.

11. Boligalarm (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper)

12. Utvendige søppelkasser og eventuelt holdere til disse

13. Postkasse

14. Planter, busker og trær som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende.

15. Flaggstang og fastmontert tørkestativ.

16. Olje-/parafinfat. Eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato.

17. Stige: Brannstige og lignende der dette er påbudt, jfr. kapittel 2 i Forskrift om brannforebyggende tiltak. Feiestige der dette er påbudt, jfr. kapittel 2 i Forskrift om brannforebyggende tiltak.

18. Brannslukningsapparat/brannslange og røykvarsler er påbudt, jfr. Lov om brann- og eksplosjonsvern § 6, 1. ledd. Det er hjemmelshavers og brukers plikt å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor følge med ved salg av eiendom.

Dette er en artikkel fra Hus & Bolig,  Huseiernes medlemsblad. Meld deg inn og få bladet rett hjem fem ganger i året - samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer