Har du et bra TV-bilde?

Gå til hovedinnhold

Har du et bra TV-bilde?

Dersom nyhetsoppleseren ser solbrent ut, er TV-en din feilinnstilt. De aller fleste nye TVer trenger kalibrering, men bare tre av ti gjør noe med det.

KALIBRERING: De færreste har riktig innstilt TV i stuen. FOTO: LG.no
KALIBRERING: De færreste har riktig innstilt TV i stuen. FOTO: LG.no


– Så godt som alle nye TVer kommer med overdrevne farger som skal skille seg ut og imponere potensielle kjøpere. Det ser kanskje penere ut, men bildet skiller seg mye fra virkeligheten og kan være slitsomt å se på, sier lyd- og bildeekspert Mihkku Tostrup i Elkjøp.

For å få en ny TV til å vise et naturlig bilde, må den kalibreres. Skal det gjøres ordentlig, må en profesjonell kalibratør endre bildeinnstillinger og tilpasse TV-en til lysforholdene i rommet den skal stå i.

– Å kalibrere handler om å gjøre TVen i stand til å gjenskape virkeligheten slik den var da den ble filmet, sier Tostrup.

Tre av ti nordmenn har kalibrert den TV-en de kjøpte sist, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Elkjøp. Én av tre har ikke noe forhold til begrepet kalibrering.

– Sannsynligvis er det enda færre som har kalibrert TVen sin. Mange tror at de selv kan endre noen innstillinger på TVen. Slik er det ikke. Dette er en møysommelig prosess som krever kompetanse og dyrt utstyr, sier kalibreringsekspert Gorm Sørensen i Procal.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Solbrent programleder – Ser nyhetsoppleseren i Dagsrevyen ut som om han kommer rett fra solariet, har du sannsynligvis en dårlig kalibrert TV. Ved riktig kalibrering skal hudtonene se ekte ut. Både rødfargen på colaetiketten og grønnfargen på gresset skal se ut som i virkeligheten, sier Sørensen.

På mange TVer er det vanskelig å se hva som skjuler seg i mørket og i de lyseste partiene.

– Det handler om å få et riktig forhold mellom lys og mørke. Etter kalibrering vil flere detaljer tre fram fra skyggene og fra det hvite, sier Sørensen. En annen typisk ”feil” på nye TV-er er at de sender ut litt for kraftig blått lys.

– Blåstikket kan få en scene fra varme Karibia til å se iskald ut, og det kan være slitsomt for øynene å forholde seg til så mye blått og kraftig lys. De fleste nye TVer er rett og slett helt på bærtur før de blir kalibrert, sier Sørensen.

Dette kan du gjøre selvSelv om ordentlig kalibrering bør overlates til ekspertene, kan du får et bedre bilde ved å foreta noen endringer i menyene selv.

– De fleste TVer har bildeinnstillinger som heter ”naturlig” eller ”filmmodus”. De gir som regel et mer naturlig bilde enn ”standard” og ”dynamisk”. Bruk ”naturlig” om dagen og ”filmmodus” om kvelden, sier Gorm Sørensen.

I tillegg bør du gjøre noen små justeringer i bildemenyen.

– Skru ”skarphet” helt av. Denne funksjonen skaper bare støy på moderne TV-er. Ikke rør ”lysstyrke”, for denne innstillingen er som regel korrekt. Skru i stedet litt ned ”kontrast” og ”farge”, sier Gorm Sørensen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer