Minilager: For deg som trenger mer lagringsplass

Gå til hovedinnhold

Minilager: For deg som trenger mer lagringsplass

Har du kjøpt ny sofa, men ikke lyst til å selge den gamle? Kanskje har du arvet møbler du gjerne vil ta vare på, men ikke har plass til hjemme før du har flyttet til noe større?

BETALER FOR LAGRING: Mange velger å betale for å lagre eiendeler, enten for en kort eller en lengre periode. Foto: Dmitry Kalinovsky / Scanstockphoto

Stadig flere velger å lagre eiendeler for en kortere eller lengre periode i minilagre eller oppbevaringscontainere. Og tilbudet er ikke lite.

Isak Larsson er daglig leder for City-Self Storage, som tilbyr oppbevaring og flyttehjelp i Oslo-området. Han forteller at etterspørselen etter minilager øker hvert år, og at en stor andel av kundene er langtidskunder som leier i flere år.

- Det kan vara alt fra sportsutstyr, sesongsartikler som båtutstyr, ski, utemøbler og lignende. Ting av affeksjonsverdi som man ikke kan kvitte seg med eller arvegods. Sånn sett ser vi at behovet finnes gjennom hele livet, sier han.

Larsson forteller at gjennomsnittsstørrelsen på deres lagre er rundt 5 kvadratmeter. De som er i en flyttefase leier ofte litt større, mens de som ønsker langtidsleie velger mindre.2

25 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Mindre plass hjemme

Det kan være flere grunner til å leie et minilager, men Larsson opplever at boligene som bygges i dag ofte har mindre bodplass og at vi eier mer, som noen av hovedårsakene.

- Folk flytter også oftere og trenger oppbevaring av møbler i forbindelse med fotografering og visning av bolig, eller hvis det ikke klaffer helt med overlevering av tidligere bolig og innflytting i ny, sier han, og fortsetter: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

- Vi ser også kunder som har separert seg eller der to familier med barn på hver side flytter sammen. Da trenger man plass. Det er ikke lenger like enkelt å lagre hos venner og familie som også har begrenset med plass.

Glemmer hele lageret

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forteller at hun i årene som programleder i «Luksusfellen» har møtt flere som rett og slett har glemt at de har lagret bort ting, og ikke er klar over at de betaler for det.

- Ved mange tilfeller har verdien på det som lagres vært mindre enn det de betaler for å lagre det. Da blir jeg ganske oppgitt, forteller hun.

Sandmæl mener mange med fordel kan tenke seg om en ekstra gang før de setter bort eiendeler, enten det er på loft, i kjeller eller i betalt lager.

- Vi er en samlenasjon. Vi liker å tar vare på ting, spesielt det som har en affeksjonsverdi. Men vi har godt av å tenke oss om litt. Kan dette være noe andre trenger og som jeg kan gi bort? Kan det selges? Trenger jeg det senere? sier hun.

I stedet for å fylle opp boder kan det altså være greit å reflektere over om du vil bruke tingene senere. Skal du betale for lagringen bør du i alle fall være sikker på at det skal brukes, mener Sandmæl.

- Kanskje skal du flytte til større bolig eller bygge hytte? Da kan det være nyttig. Du bør likevel vurdere om det kan være rimeligere å kjøpe nytt når den tid kommer, eller høre om noen du kjenner har plass til å oppbevare noe for deg, hvis det er snakk om få eiendeler, sier hun. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer