Kjøpe leilighet med kompisen?

Gå til hovedinnhold

Kjøpe leilighet med kompisen?

Mange unge sliter med å komme seg inn på boligmarkedet. Kompiskjøp kan være løsningen hvis man tar noen forholdsregler.

Med dagens boligpriser og heftige budrunder, kan det for mange være en inngangsbillett å kjøpe sammen med søsken eller venner, mener forbruker-økonom Elin Reitan.

- Det kan helt klart være noe å anbefale. På boligjakt med én inntekt er det for mange umulig å nå opp i konkurransen om boligene, men med to inntekter kommer man lettere inn og kan kanskje kjøpe noe større, sier hun.

Forbrukerøkonomen understreker imidlertid at det kan være lurt å tenke seg godt om, og å være sikker på at den du kjøper sammen med både er en du tror du vil trives sammen med, og at vedkommende har god økonomisk sans.

- Økonomien til den andre parten spiller helt klart en rolle når dere kjøper sammen. Banken vil jo sjekke betalingsevnen deres, men det kan være greit å kjenne litt til den andres forhold til penger, sier hun.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Skriv kontrakt

Uansett hvem du bor sammen med, om det er søsken, kjæreste, venner eller i et kollektiv, kan det være lurt å bli enige om noen regler.

Har du kjøpt sammen med venner eller søsken kan det i tillegg være en idé å bli enige om hva dere gjør hvis en av partene ønsker å selge eller leie ut sin del av boligen.

- Skriv en kontrakt før dere flytter inn. Mange avtaler at de skal bo i boligen i minst tre eller fem år for ikke å tape penger. Hvis en ønsker å leie ut sin del underveis er det greit å ha blitt enige om hvordan dere skal velge leieboer, tipser Reitan.

Kjøp dine egne møbler

Også Reitan synes det er en god idé å kjøpe de større tingene som sofa og spisestuemøbler hver for seg, slik at det blir lettere å fordele når samboerskapet er over.

- Når det gjelder den dagligdagse økonomien må man finne ut hva som er best for seg selv. Noen velger kanskje å handle sammen og lage middag sammen, noe som kan være veldig lurt økonomisk, sier hun.

- For andre vil dette kanskje ikke passe like godt. De felles tingene som såpe og toalettpapir og andre utgifter til boligen bør man naturligvis dele likt.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer