Kjøpe leilighet med kompisen?

Gå til hovedinnhold

Kjøpe leilighet med kompisen?

Mange unge sliter med å komme seg inn på boligmarkedet. Kompiskjøp kan være løsningen hvis man tar noen forholdsregler.

Med dagens boligpriser og heftige budrunder, kan det for mange være en inngangsbillett å kjøpe sammen med søsken eller venner, mener forbruker-økonom Elin Reitan.

- Det kan helt klart være noe å anbefale. På boligjakt med én inntekt er det for mange umulig å nå opp i konkurransen om boligene, men med to inntekter kommer man lettere inn og kan kanskje kjøpe noe større, sier hun.

Forbrukerøkonomen understreker imidlertid at det kan være lurt å tenke seg godt om, og å være sikker på at den du kjøper sammen med både er en du tror du vil trives sammen med, og at vedkommende har god økonomisk sans.

- Økonomien til den andre parten spiller helt klart en rolle når dere kjøper sammen. Banken vil jo sjekke betalingsevnen deres, men det kan være greit å kjenne litt til den andres forhold til penger, sier hun.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Skriv kontrakt

Uansett hvem du bor sammen med, om det er søsken, kjæreste, venner eller i et kollektiv, kan det være lurt å bli enige om noen regler.

Har du kjøpt sammen med venner eller søsken kan det i tillegg være en idé å bli enige om hva dere gjør hvis en av partene ønsker å selge eller leie ut sin del av boligen.

- Skriv en kontrakt før dere flytter inn. Mange avtaler at de skal bo i boligen i minst tre eller fem år for ikke å tape penger. Hvis en ønsker å leie ut sin del underveis er det greit å ha blitt enige om hvordan dere skal velge leieboer, tipser Reitan.

Kjøp dine egne møbler

Også Reitan synes det er en god idé å kjøpe de større tingene som sofa og spisestuemøbler hver for seg, slik at det blir lettere å fordele når samboerskapet er over.

- Når det gjelder den dagligdagse økonomien må man finne ut hva som er best for seg selv. Noen velger kanskje å handle sammen og lage middag sammen, noe som kan være veldig lurt økonomisk, sier hun.

- For andre vil dette kanskje ikke passe like godt. De felles tingene som såpe og toalettpapir og andre utgifter til boligen bør man naturligvis dele likt.